Četvrt miliona Mađara izjasnilo se za i protiv Viktora Orbana i EU

Izvor: Vostok.rs, 18.Mar.2012, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrt miliona Mađara izjasnilo se za i protiv Viktora Orbana i EU

18.03.2012. -

Stotine hiljada ljudi izašlo je na ulice Budimpešte da podrže premijera Mađarske Viktora Orbana. Istovremeno u prestonici su održane opozicione manifestacije protiv politike koju sprovodi država i koje su po broju učesnika značajno zaostajale za provladinim mitinzima. Situaciju u intervjuu za Glas Rusije prokomentarisao je direktor Budipeštanskog sociološkog instituta Pal Tomaš i dekan Fakulteta ekologije i ekološke politike Univerziteta Centranle Evrope u Budimpešti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ruben Mnacakanjan.

Pristalice Viktora Orbana okupile su se ispred zgrade parlamenta na godišnjicu Mađarske revolucije 1848. godine. Pridružio im se sam premijer, koji je izjavio da Mađarska neće postati kolonija EU – to je akcioni plan za 2012. godinu i da ne namerava da psotane zemlja drugog reda za EU i zahteva prema sebi ravnopravan odnos. Direktor Budapeštanskog sociološkog instituta Pal Tomaš smatra da slična oštra istupanja mogu negativno da se odraze na proces pregovora:

Orban je vikao sa tribine: Hteli su da nas skuvaju, ali u poslednjem momentu smo iskočili iz kotla. Iz kakvom kotla smo iskočili i od čega smo se spasili, teško je objasniti, ali metafora je odradila svoje. Pregovori sa EU su složeni proces u kojem javno mnjenje i sa jedne i sa druge strane ima vrlo veliki značaj.

EU je ranije izjavila da namerava da zamrzne paket pomoći Mađarskoj u visini od 495 miliona evra, ako ne bude smanjila deficit državnog budžeta. Pri čemu Brisel se prvi put odlučio na takve stroge mere. Kao uzrok EU navodi to što vlada Mađarske ograničava nezavisnost Centralne banke, ograničava delatnost ustavnog suda i slobodu medija. Dekan Fakulteta ekologije i ekološke politike Univerziteta Centralne Evrope u Budimpešti Ruben Mnacakanjan smatra da se Viktor Orban zaigrao i da je Mađarskoj EU sada očigledno potrebnija.

Mađarska je jedina socijalistička zemlja koja je stupila u etapu perestrojke sa velikim dugom, koji između ostalog nikuda nije nestao. Stiče se utisak da Orban svesno provocira napetost u odnosima sa EU, kako bi zatim ipak odstupio, ali pod uslovima povoljnijim za Mađarsku. To je kao igra ko će prvi da trepne. Uveren sam da premijer shvata da nema kuda bez EU – pitanje je pod kojim uslovima će se dogovarati, kada se Mađarska konačno nađe pred problemom isplate duga.

Istovremeno u Budimpešti su održani mitinzi opozicije. Nezadovoljni delovanjem vlade tvrde da ako Mađarska želi da ostane u EU, ona mora da prati pravila koja je izradila ova organizacija. Pri čemu, po mišljenju Tomaša, Bez obzira na bitnu prevagu Orbanovih pristalica, usijanje političkih strasti u Mađarskoj je čak veće nego u Rusiji.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Mađarska je podeljena

Izvor: Deutsche Welle, 18.Mar.2012

Stotine hiljada Mađara je krajem protekle sedmice demonstriralo, za i protiv premijera Viktora Orbana. On se kod kuće još uvek predstavlja kao čovek čvrste ruke, ali se u inostranstvu trudi da se pokaže kao diplomata.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.