Češka i Slovačka protiv izbegličkih kvota

Izvor: Akter, 13.Sep.2015, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka i Slovačka protiv izbegličkih kvota

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je danas u Pragu da je jednostavno nemoguće da Češka popusti pod pritiskom iz Evropske unije i prihvati obavezujuće kvote preraspodele izbeglica jer Prag želi da kontroliše intenzite imigracije sam a slovački premijer Robert Fico zatražio je ponovo da o izbeglicama odluči samit EU jer je to suviše važna stvar da o njoj odučuju birokrate.

"Ne možemo da popustimo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Borimo se za princip da vlada sačuva u svojim rukama kontrolu nad imigracionim tokom", kazao je danas Sobotka u debati češke televizije ČT.

Sobotka je odlučno odbio argument šefa Evropske komisije Žana Kloda Junkera da Poljaci, Česi i Slovaci moraju da prihvate kvote jer su i njima zapadne zemlje u vreme komunističkih režima kao izbeglicama pružili utočište.

"Tada su zapadne zemlje dobrovoljno odlučivale da prime izbeglice. Nisu ih prihvatile na osnovu neke (centralne) odluke i kvota", povdukao je razliku češki premijer.

Sobotka je naglasio da će Češka solidarno pomagati i prihvatati izbeglice ali da bi prihvatanje evropskih kvota značilo da zemlja odustaje od dela svog suverniteta i predaje ga u Brisel a nije ni odbio ni prihvatio predlog čeških nereformisanih komunista da Evropsku komisiju zbog uzupriranja suvereniteta zemalja članica tuže sudu ako kvote prodju.

Slovački premijer Robert Fico kako i njegov češki kolega poručio je da Slovačka kvote odbija a da će, dobrovoljno, biti solidarna tako da, kako je kazao televiziji TA3, svaki pojedini čovek koga ugrožava rat ili glad nadje u Slovačkoj utočište, samo ako to zatraži.

Fico je vrlo oštro danas postavio zahtev da o kvotama ne odučuju Evropska komisija ili ministri unutrašnjih poslova, već šefovi država i vlada članica EU na samitu, gde bi odluka iziskivala konsenzus, što je već ranije tražio predsednik Češke Miloš Zeman.

"Izbeglička kriza je najgora od Drugog svetskog rata i ne bi smeli da o njoj odlučuju samo činovnici u Briselu. Zašto ne žele da sazovu samit? Ne žele zato što se boje da čuju istinu. Ne žele da govore o tome da ima članica EU koje pomažu gradjanski rat u Siriji odakle dolazi mnoštvo izbeglica u Evropu. Ne žele da sazovu samit zato što bi čuli istinu da su Libiju bombardovali italijanski, francuski i španski avionu", rekao je Fico.

I Sobotka i Fico izrazili su bojazni da bi se EU zadovoljila nametnutim kvotama a ne bi činila ništa dalje da se zaustavi talas izbeglica u Evropu.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.