Češka će pomoći Srbiji za EU

Izvor: B92, 16.Apr.2015, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Češka će pomoći Srbiji za EU"

Srbija je postigla veliki napredak u pronalaženju rešenja za kosovsko pitanje, rekao je pomoćnik ministra spoljnih poslova Češke Petr Drulak.

Osim toga, on je dodao da će Češka nastojati da pomogne Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Uspeli ste da, zajedno sa predstavnicima kosovskih vlasti, pronađete načine za rešavanje mnogih praktičnih pitanja i razgovarate o njima, rekao je Drulak na Fakultetu političkih nauka, gde je održao predavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o ulozi Centralne Evrope i Zapadnog Balkana u evropskoj politici.

On je dodao da Češka treba da pomogne partnerima iz EU da razumeju probleme sa kojima se Srbija suočava, ali da je zadatak srpske vlasti da objasni zašto je važna evropska budućnost države.

"Srbiji su potrebne snažna demokratska zemlja i demokratske institucije", rekao je Drulak ističući da se Češka suočavala s istim problemima u vreme kada je počela proces pridruživanja EU.

On je dodao da njegova domovina, zajedno sa ostatkom Centralne Evrope, treba da utiče na partnere iz EU da teže procesu proširenja, koji će ojačati celokupnu zajednicu.

Na pitanje da li će na evrointegracije Srbije uticati odbijanje sprskih vlasti da uvedu sankcije Rusiji, Drulak je odgovorio da Srbija još uvek nije članica EU, te niko ne treba da očekuje da ispuni sve obaveze koje imaju drzave-članice.

"S druge strane, u redu je da EU to očekuje od jer time pokazujete da razumete i podržavate njihove odluke, a što više sarađujete to ćete dobiti više podrške od Brisela", smatra Drulak.

Drulak je ocenio kao mudru odluku predsednika Češke Miloša Zemana da prisustvuje svečanom obeležavanju 70-ogodišnjice pobede nad fašizmom u Moskvi, ali ne i vojnoj paradi jer su, kako je rekao, sovjetski vojnici oslobodlili Ccehoslovačku 1945. godine.

"Međutim, u vojnoj paradi će učestvovati vojnici, koji su deo aktivnosti koje smatramo nelegalnim, kao što je destabilizacija istočne Ukrajine zbog čega bi češkim zvaničnicima moglo da bude neugodno", zaključio je Drulak.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.