Cena omiljene namirnice ide u nebesa

Izvor: B92, 10.Mar.2024, 11:14

Cena omiljene namirnice ide u nebesa

Industrija strahuje da će nova regulativa EU ugroziti zalihe kafe u Europi. Cene bi mogle značajno da porastu, upozorava nemačko udruženje za kafu u Hamburgu.

Reč je o uredbi EU za lance snabdevanja bez krčenja šuma, koja se primjenjuje od 31. decembra. Ubuduće će kompanije morati da dokažu da za njihov proizvod nije krčena ili oštećena šuma.

Ovo se ne odnosi samo na sirovine kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što su kakao ili zrna kafe, već su obuhvaćeni i određeni sekundarni proizvodi kao što su čokolada, koža ili nameštaj. Prekršaji prete visokim kaznama od najmanje četiri posto godišnjeg prometa u EU.

Evropska komisija tvrdi da nema poznatih činjenica da bi uredba povećala cene hrane. Potpora malim poljoprivrednicima je prioritet i zakon ne predstavlja skriveno ograničenje trgovine, prenosi Feniks magazin.

Holger Prejbiš, generalni direktor udruženja za kafu, poziva na odlaganje prijave. Inače bi egzistencija miliona uzgajivača kafe širom sveta bila ugrožena.

"Trenutno samo oko 20 posto poljoprivrednika ispunjava uslove", kaže on. Žali se i na birokratsko opterećenje i teškoće u dobijanju potrebnih informacija.

Veliki proizvođači kafe kao što je Alois Dallmayr KG takođe su kritični prema novim propisima EU. Johanes Dengler, član menadžerskog tima, govori o "grotesknom administrativnom teretu" za kompanije i poljoprivrednike. Pržionice kafe Lavazza, Melitta i Darboven (“Idee-Kaffee”, “Mövenpick”) žele da se usklade sa zakonima EU, ali zahtevaju više vremena.

"Posledice će biti jasna nestašica u snabdevanju zelenom kafom i cene će porasti kao rezultat", kaže portparolka Darbovena.

Nemačka je drugi najveći uvoznik kafe u svetu nakon SAD-a s 1,1 milion tona godišnje. Glavni udeo dolazi iz Brazila (30 posto) i Vijetnama (20 posto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.