Izvor: Radio 021, 22.Jul.2019, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena lažnog pasoša do 16.000 evra

Cena lažnog pasoša, za osobe s poternice, varira od 8.000 do 16.000 evra, dok sitniji kriminalci, kojima je zabranjen ulazak u neke države EU, na primer zbog provala, plaćaju falsifikovana srpska dokumenta od 500 do 1.500 evra.

Ovaj "cenovnik", kako piše Politika, isplivao je u javnost nakon nekoliko policijskih akcija u kojima su uhapšeni osumnjičeni za falsifikovanje.

U posao izrade lažnih dokumenata neretko su umreženi i službenici MUP-a koji rade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u policijskim upravama širom Srbije i imaju pristup raznim sistemima podataka, kao i matičari, koji manipulišu zakonskom procedurom.

Prvi direktor Bezbednosno-informativne agencije Andreja Savić kaže za "Politiku" da bi nadležne državne institucije trebalo ozbiljno da shvate ovaj bezbednosni problem i da ga svedu na minimum.

"Profesionalcima koji falsifikuju dokumenta naruku ide i razvoj tehnologije. To im daje ogromne mogućnosti da falsifikuju, ne samo dokumenta, već i novac", kaže Savić.

S druge strane, ovaj stručnjak za bezbednost smatra da u MUP-u treba pojačati kontrolu policijskih službenika.

"Oduvek je postojala sprega između kriminalaca i policajaca. Da bi se to eliminisalo, neophodno je pojačati Sektor unutrašnje kontrole", navodi Savić.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović dodaje da je falsifikovanje dokumenata u kriminalnim krugovima poznato oduvek i u državama EU i kod nas.

"Država mora da osmisli načine kako će zakomplikovati da se dokumenta falsifikuju", kaže Radovanović za "Politiku".

On smatra i da visoke kazne ne sprečavaju falsifikatore da čine ova krivična dela.

"Neki kriminalci, poreklom iz Srbije, bave se raznim prevarama u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Češkoj...Oni žive u hotelima. Kada dobiju dojavu da ih policija prati, beže iz hotela i tu ostavljaju lažna dokumenta. Ali kasnije vrlo lako u Srbiji naruče nove lažne isprave", zaključuje Radovanović.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.