Čekajući izmene Ustava

Izvor: RTS, 03.Nov.2017, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući izmene Ustava

Ustav Srbije trebalo je da bude izmenjen do kraja godine, taj rok, koji je predviđen Akcionim planom za poglavlje 23 o pravosuđu, u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, postavile su srpske institucije. Izvesno je, međutim, da se to neće dogoditi u navedenom roku. Predsednik očekuje da će, krajem marta, Srbija imati spreman tekst najvišeg pravnog akta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Srbija je do danas promenila 11 ustava, a pre toliko godina usvojen je i poslednji, za koji se već sutradan čulo da mora da se menja.

Rasprava o postojećem, koju je Ministarstvo pravde pokrenulo pre šest meseci, zapala je u ćorsokak, jer su se iz nje povukla strukovna udruženja. Zato što, kažu, država nije izašla sa polaznim osnovama za izmenu Ustava, ali i zbog straha da će se politički uticaj na pravosuđe zapravo povećati. 
"Pozivamo ih još jednom, smatramo da oni treba da učestvuju u ovoj javnoj raspravi – da iznesu na koji način oni vide buduće ustavne promene. Tačno je da još nema predloga od strane Ministarstva, ali razlog je upravo to što ni sami nismo znali sa kojim rešenjem treba da izađemo jer treba da čujemo mišljenje i struke", kaže ministarka pravde Nela Kuburović.
Struka podseća da se za nacrt može iskoristiti analiza Ustava o pravosuđu, urađena još pre tri godine. Profesor Ustavnog prava podseća i da je ona dobila odlične ocene Venecijanske komisije, čije će mišljenje o novom tekstu Ustava biti presudno.
Vladan Petrov, profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kaže da se moraju bolje urediti načela u sudskoj vlasti, pre svega kvalitetnije urediti samu nezavisnost sudstva i obezbediti bolje garancije u Ustavu nezavisnosti sudstva.
"Moramo naći adekvatan način izbora sudija. Licemerno je govoriti i potpunom isključenju političke vlasti u izboru sudija. U Ustav moraju da se unesu osnove za prestanak sudijske funkcije, to je bilo u starom ustavu, to nije revolucionarna tekovina, mora sad to da se vrati", rekao je Petrov.
Iako je rok za promenu Ustava bio kraj godine, do tada neće biti gotov ni nacrt. Pojedini učesnici u debati smatraju da je rok važan, ali da je od njega važnija suština teksta budućeg ustava.
Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima za pregovore sa EU, kaže da postoji neki raspored, a to je da do kraja godine bude predstavljen dokument koji bi mogao da bude osnova za dalju raspravu i za razgovor sa Venecijanskom komisijom.
"Podsećam, Venecijanska komisija će ovog puta dobiti pre samog usvajanja Ustava dokument na čitanje, što se nije desilo sa našim Ustavom iz 2006. godine. Uostalom, ovakva debata je i za nas potpuna novina, nikada u Srbiji prilikom izmene Ustava nije vođena ovako široko", kaže Miščevićeva.
Osim promene Ustava o pravosuđu, pominje se, između ostalog, preambula o Kosovu i Metohiji, promena način izbora predsednika, smanjenje broja poslanika.
Međutim, o promeni preambule, ustavnog principa ili organizacije vlasti odlučuju građani na referendumu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.