Carinama na Republikance?

Izvor: Deutsche Welle, 21.Feb.2018, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carinama na Republikance?

Na najavu Trampove administracije da bi mogle biti uvedene carine na proizvode iz EU, Brisel je pripremio odgovor koji posebno cilja američke federalne jedinice pod upravom Republikanaca. To je tema u nemačkim medijima.

Evropska unija priprema odgovor na najave Vašingtona da će uvesti kaznene carine na strane veš-mašine i proizvode od čelika i aluminijuma. Brisel je sastavio svoju listu proizvoda iz SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << koje će cariniti. Kako prenosi Frankfurter algemajne cajtung, na listi Evropske unije su pre svega poljoprivredni proizvodi iz SAD kao što su pomorandže ili paradajz.

No, Brisel je smislio i nešto posebno: hoće da ciljano uvede kaznene carine na stvari proizvedene u saveznim državama u kojima vladaju Republikanci. Tako se može očekivati uvođenje kaznenih carina na motorcikle marke Harli Dejvidson, jer je sedište te firme u Viskonsinu – izbornom okrugu Pola Rajana, portparola Republikanaca u Beloj kući. A carina na burbon će biti uvedena ukoliko on dolazi iz Kentakija (odakle je republikanski senator Mič Mekonel).

Nemačka ministarka privrede Brigite Cipris (SPD) najavila je oštre mere: „U tesnom smo kontaktu sa Evropskom komisijom i pratimo da li će SAD uvesti ograničenja za naše evropske proizvode od čelika. Ako predsednik Tramp odluči da zaista tako postupi, EU će reagovati jasno i primereno“, rekla je Ciprisova. A nemački mediji pišu o lošoj mogućnosti da sada počne „spirala carina“.

To što je EU već pripremila listu proizvoda iz SAD koji će biti pogođeni kontramerom, za list Frankfurter rundšau je igra na kartu „zastrašivanja – Evropska unija je još 2002. imala pripremljenu takvu listu. I tada je na vlasti bio republikanski predsednik – Džordž Buš Mlađi – koji je hteo da zaštiti domaću industriju čelika i uvodio carine na proizvode od čelika iz Evrope. Tada je evropski komesar za trgovinu bio Paskal Lami koji je na svoju crnu listu proizvoda iz SAD stavio sokove iz Floride, tekstil iz Severne i Južne Karoline kao i proizvođač motorcikala Harli Dejvidson iz Viskonsina.“

 - pročitajte još: Trampov ultimatum

„Sve je to još samo zveckanje oružjem“, navodi se u komentaru novinarke radija Dojčlandfunk Brigite Šoltes: „Koji pravi ljubitelj viskija u Evropi još pije burbon? Pravi poznavaoci piju skoč. Tako gledano, Evropljani mogu mirno da uvedu carine na američki viski, na rum ili sok od narandže iz Kalifornije. Postoje alternative kojima mogu da se posluže – ako to već ionako ne čine. Ali, moguće kaznene carine nisu šala.“

„Trampova vlada pokušava da gde god može blokira Svetsku trgovinsku organizaciju, jer smatra da će svoju moć bolje da ispolji kroz bilateralne trgovinske ugovore. Na tom putu američku stranu mogu da zakoče pre svega EU i Kina. One imaju potencijal za to, ali tu treba delati rafinirano. U pravom trgovinskom ratu nema pobednika“, navodi novinarka.

A dnevnik Folksštime smatra da „žestoka reakcija vrhuške EU da sa svoje strane udari carine na američku robu poput krompira ili viskija, deluje namćorasto i nediplomatski. Doduše, Tramp ne razume drukčije tonove. Današnja situacija se ne može shvatiti pomoću slike sveta iz 19. veka. Evropljani moraju da nauče da daju jednostavne odgovore. A to znači – da stave na svoje carinske liste proizvode koji dolaze iz Trampovih biračkih uporišta.“

priredio Saša Bojić

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.