Čak 21 odsto budžeta EU namenjeno borbi sa klimatskim promenama

Izvor: B92, 06.Jun.2019, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čak 21 odsto budžeta EU namenjeno borbi sa klimatskim promenama

Brisel -- Evropska komisija predložila je da budžet Evropske unije za 2020. godinu iznosi 168,3 milijarde evra.

Kao prioritetne oblasti finansiranja u narednoj godini izdvojene su konkurentna ekonomija, mladi, jačanje bezbednosti i solidarnosti i borba protiv klimatskih promena.

"Nacrt EU budžeta za 2020. godinu je poslednji predlog budžeta Junkerove komisije. Cilj mu je da nastavi podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU prioritetima kao što su radna mesta, ekonomski rast, mladi, klimatske promene, bezbednost i solidarnost, ali i da pripremi tranziciju na novi budžetski ciklus", izjavio je evropski komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger.

U Evropskoj komisiji navode da je čak 21 procenat predloženog budžeta namenjen rešavanju pitanja klimatskih promena.

Više od 83 milijarde evra trebalo bi da ojača ekonomski rast u EU i bude podrška mladima u 2020. godini.

Kada je reč o bezbednosti i solidarnosti u Evropskoj komisiji navode da je novac iz EU budžeta namenjen kako za potrebe unutar EU, tako i šire.

Predviđeno je finansiranje Fronteksa, Evropskog civilnog mehanizma za odbranu, dalji razvoj i jačanje sistema Šengena, kao i pomoć narodu Sirije.

Predlog EU budžeta za 2020. godinu sedmi je i poslednji u okviru dugoročnog 2014-2020 EU budžetskog plana.

Naredni dugoročni budžetski plan EU odnosi se na period od 2021-2027 i predstavljen je od strane Evropske komisije 2018. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.