Čadež: Otvoriti granice prevoznicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2021, 17:11

Čadež: Otvoriti granice prevoznicima

Ponovljeni apel briselskih institucija zemljama članicama da ujednače uslove za slobodno kretanje robe i usluga kao i jučerašnja saglasnost evropskih lidera o potrebi uvođenja elektronskih sertifikata je ohrabrujući korak za olakšavanje međusobnu trgovine tokom pandemije, ocenjuje predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On najavljuje da će komore članice Evrokomore, u ime 20 miliona kompanija koje predstavljaju, posebno posle dodatnih restrikcija koje su neke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemlje uvele za transportne firme, insistirati na, relaksaciji prevoznika.

Takođe i doslednom sprovođenju preporuka Saveta EU za ujednačavanje uslova za prelazak granica, kako bi se izbegle kolone i gužve na granicama, obezbedio nesmetan protok robe i usluga i funkcionisanje lanaca snabdevanja.

Kako se navodi u saopštenju Privredne komore Srbije, jedan od predloga Odbora za jedinstveno tržište Evrokomore, jeste da se pre najavljenog uspostavljanja pasoša o vakcinaciji, prevoznicima iz EU i sa Zapadnog Balkana, olakša putovanje, bez uslovljavanja negativnim PCR testom, već da im se prelazak u EU omogući uz dokaz o antigen testu i to samo na prvoj granici.

"U rešavanju problema sa kojima su se suočili izvoznici i transportne kompanije posebno nas je ohrabrila podrška, pre svega Portugala kao predsedavajućeg EU i lično angažovanje portugalske ministarke za evropske poslove Ane Paule Zakarias", naglasio je Čadež.

U odgovoru na pismo Evrokomore, koje su, u ime Odbora za jedinstveno tržište, uputili kopredsedavajući Čadež i Romakanemi, Ana Paula Zakarias ocenila je da su predlozi Evrokomore koji se tiču rešavanja problema prevoznika, troškova zbog restrikcija i takozvanih pasoša o vakcinaciji razmotreni i dobro prihvaćeni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Čadež: Otvoriti granice prevoznicima

Izvor: Danas, 26.Feb.2021

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je danas da će komore članice Evrokomore, posebno posle dodatnih restrikcija koje su neke zemlje uvele za transportne firme, insistirati na relaksaciji prevoznika i doslednom sprovođenju preporuka Saveta EU za ujednačavanje uslova za prelazak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.