CRNOGORCE BAŠ BRIGA ZA LJUTNJU NEMACA

Izvor: Kurir, 12.Avg.2010, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNOGORCE BAŠ BRIGA ZA LJUTNJU NEMACA

BEOGRAD - Nemci su se baš nameračili na Crnogorce, a njih baš briga! Dok iz tabora najjače nemačke partije Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koja je koalicioni partner stranke kancelarke Angele Merkel, traže kaznu za Montenegrine „zbog provociranja Evropske unije“ i uvođenja „ekonomskog državljanstva“, Crnogorci se odmaraju!

BEOGRAD - Nemci su se baš nameračili na Crnogorce, a njih baš >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << briga!

Dok iz tabora najjače nemačke partije Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koja je koalicioni partner stranke kancelarke Angele Merkel, traže kaznu za Montenegrine „zbog provociranja Evropske unije“ i uvođenja „ekonomskog državljanstva“, Crnogorci se odmaraju!

Kurir je pokušao da od vlasti u Podgorici dobije komentar na ovu temu, ali bez uspeha. Većina onih koji bi mogli da kažu da li Crna Gora strahuje od gubljenja „belog šengena“ nije se javljala na svoje mobilne ili fiksne telefone, dok oni koji su se javili nisu želeli da daju komentar jer su na odmoru.

Čak nam je i portparol najjače crnogorske partije DPS Rajko Kovačević rekao da „ne bi davao nikakve komentare dok je na godišnjem odmoru“. Takođe, do zaključenja ovog broja nikakav zvaničan odgovor nismo dobili ni iz Ministarstva za evropske integracije Crne Gore, ali ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova i javnu upravu Crne Gore, na čiji predlog je „ekonomsko državljanstvo“ i uvedeno.

Podsetimo, nemačka CSU smatra da građanima Crne Gore treba ponovo uvesti vize za putovanje u zemlje šengen zone, jer su uveli princip dobijanja „ekonomskog državljanstva“ za investitore koji ulože u ovu zemlju više od pola miliona evra.

Štefan Majer iz ove stranke rekao je da plan o prodaji crnogorskog državljanstva „ne sme da ostane bez posledica“.

- Ukoliko se dobijanje crnogorskog državljanstva zaista bude uslovljavalo samo investicijom od 500.000 evra, treba odmah ponovo uvesti vize za građane Crne Gore. Vize su i ukinute na osnovu napretka u suzbijanju organizovanog kriminala i nepravilnosti u izdavanju pasoša, kao i napretka u oblasti pogranične uprave i regulisanja migracije - rekao je on.

Na sajtu Vlade Crne Gore nalazi se saopštenje u kome se građani uveravaju da u Crnoj Gori ne mogu da investiraju kriminalci, kao što crnogorska opozicija smatra, jer postoji Zakon o oduzimanju imovine čije zakonsko poreklo nije dokazano. U istom saopštenju je navedeno da će se državljanstvo odobravati „u zavisnosti od slučaja do slučaja i tek nakon iscrpnog, trostepenog postupka provere“ i da, i pored te provere, Vlada Crne Gore zadržava diskreciono pravo da nekome ne dodeli državljanstvo.

Gordana Raković

Milo da se povuče!

Crnogorski premijer Milo Đukanović trebalo bi da se povuče iz politike kako bi omogućio promenu Vlade i neophodnu društvenu i političku dinamiku, ocenio je juče koordinator Foruma 2010 Žarko Rakčević.

- Đukanovićeve političke veštine i harizma ostavile su traga u poslednje dve decenije, ali je vreme da se on povuče iz politike i omogući promenu Vlade i nastanak neophodne društvene i političke dinamike - rekao je Rakčević, a prenele podgoričke Vijesti. On je upozorio da ekonomska stagnacija, rastuće socijalne tenzije i siromaštvo, organizovani kriminal i korupcija ozbiljno ugrožavaju temelje Crne Gore i njen ugled.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.