CG u novoj etapi pridruživanja EU

Izvor: B92, 28.Jan.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG u novoj etapi pridruživanja EU

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope ukinula je na završnom plenarnom zasedanju u Strazburu Monitoring misiju u Crnoj Gori.

To je prvi korak kako bi započeli post-monitoring dijalog u svetlu napretka zemlje na evropskom putu od 2012. godine, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

Kako se navodi na oficijelnom sajtu SE, na osnovu izveštaja izvestioca za Crnu Goru Kima Sasija i koizvestioca Terija Lejdena parlamentarci su juče naglasili odličnu saradnju Crne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gore sa institucijama Saveta Evrope, posebno Venecijanskom komisijom, kao i njen trud u procesu evropskih integracija.

Posebno je Parlamentarna Skupština SE pozdravila korake koje Crna Gora čini u borbi protiv diskriminacije, kao i u integraciji raseljenih.

Kako se navodi u Rezoluciji, Crna Gora će biti vraćena u proces monitoringa, ukoliko do kraja 2017. ne završi reforme, posebno u oblasti izbornog procesa, nezavisnosti sudstva, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i napretka u slobodi medija.

Ukidanje Monitoring misije u Crnoj Gori najavljeno je početkom decembra prošle godine, nakon što je držva dobila pozitivne ocene u godišnjem izveštaju.

Potpredsednik Skupštine Crne Gore Milutin Simović je za Televiziju Crne Gore rekao da time ta država kao jedina zemlja Zapadnog Balkana ulazi u post-monitoring fazu koja će, prema njegovim rečima, trajati do 2017. godine.

"Ova današnja Rezolucija koja je usvojena u visokom domu, kakav je Parlamentarna skupština Saveta Evrope, novi je dokaz iskoraka kojeg Crna Gora pravi na svom evropskom putu. To je još jedna poruka od naših evropskih partnera, kao znak priznanja koje čini ukupno crnogorsko društvo u dostizanju zahtevnih evropskih standarda", naveo je Simović.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vijeće Evrope: Ukinuta Monitoring misija u Crnoj Gori

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jan.2015

Parlamentarna Skupština Vijeća Evrope ukinula je na završnom plenarnom zasjedanju u Strasbourgu Monitoring misiju u Crnoj Gori...To je prvi korak kako bi započeli post-monitoring dijalog u svijetlu napretka zemlje na evropskom putu od 2012. godine, prenosi portal Radio televizije Crne Gore...Posebno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.