CG ostaje posvećena evropskim integracijama

Izvor: VOA, 24.Jun.2016, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"CG ostaje posvećena evropskim integracijama"

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je da referendumska odluka građana Velike Britanije o napuštanju Evropske unije ima posebnu osjetljivost i težinu, kao i da obavezuje na maksimalnu posvećenost očuvanju jedinstva 27 članica Unije kako bi se sačuvale vrijednosti EU. Vujanović je rekao da Crna Gora pozdravlja stav predsjednika Evropskog Savjeta Donalda Tuska o spremnosti EU da sačuva svoje jedinstvo.  "Crna Gora će nastaviti sa svojom posvećenošću vrijednostima EU i procesu evropskih integracija", rekao je Vujanović. Odluka o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije zahtijevaće detaljnu analizu novonastale situacije, razmatranje daljih pravaca i svojevrsnu prekompoziciju u EU, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović, navodeći da će politika proširenja i dalje ostati jedna od najvažnijih politika Unije. On je kazao da je danas izuzetno važan i težak dan za EU, ali i da se EU od nastanka više puta suočavala sa kriznim situacijama, “a naročito tokom protekle decenije i uvijek je nalazila način da iz njih izađe jača, stabilnija, homogenija. Uvjeren sam da će tako biti i ovaj put", rekao je Pejović koji je i državni sekretar za evropske integracije.  Predsjednik SNP-a, Srđan Milić, kaže da će, pošto se prvi put dešava da neko izlazi iz EU, proces trajati .Po njemu, rezultat referendum u Britaniji “imaće posljedice na mnoge elemente koji se tiču evropskih integracija”. Ono što je bitno za Crnu Goru, kaže Milić, jeste da ona nije na približavanju Uniji insistirala zbog njenog snaženja, nego da bi unaprijedila sistem vrijednosti kod nas. To će ostati naš cilj, kaže on. Azra Jasavić iz Pozitivne kaže da je izlazak Velike Britanije iz EU zabrinjavajući. “To može imati implikacije i na ekonomsku i na političku scenu Crne Gore. Nije dobro ovo što se desilo, posebno imajući u vidu momenat kada jačaju desničarske i euroskeptične snage u Evropi”, ocijenila je Jasavić. Poslanik SDP-a, Rifat Rastoder, kaže da mu vijest o izlasku Britanije iz EU nije prijatna. “Ali, šta je tu je. Ja, kao dosljedni podržavalac ideje EU i evropskog okupljanja na principima na kojima je temeljena EU, hoću da vjerujem da to neće prekinuti ili usporiti dalji proces integracija”, kazao je Rastoder.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Vujanović: Crna Gora nastavlja svoj put ka EU

Izvor: Blic, 24.Jun.2016

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je da referendumska odluka građana Velike Britanije o napuštanju Evropske unije ima posebnu osetljivost i težinu te da obavezuje na maksimalnu posvećenost očuvanju jedinstva 27 članica Unije kako bi se sačuvale vrednosti EU-a...Vujanović je podgoričkoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.