ČESI LJUTI NA ENGLEZE: Kameronove priče stvaraju nam probleme

Izvor: Kurir, 10.Nov.2015, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČESI LJUTI NA ENGLEZE: Kameronove priče stvaraju nam probleme

Bilo kakva promena koja se odnosi na slobodu kretanja unutar EU, stvorila bi "veoma veliki problem" Češkoj, rekao je danas premijer te zemlje Bohuslav Sobotka, reagujući na govor britanskog kolege Dejvida Kamerona.

"Sloboda da se živi i radi bilo gde u EU suštinska je za nas s obzirom na naše istorijsko iskustvo", saopštio je Sobotka. On je rekao da se sloboda kretanja među Česima smatra ključnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prednošću koje donosi članstvo u EU i "nemoguće je da zamislimo", kako je naveo, da njegova zemlja treba da odustane od tog prava, preneo je Rojters.

On je rekao da Češka može da podrži mere koje će poboljšati pravila, produbiti ekonomsku integraciju i bolju komunikaciju između članica evro zone i ostatka unije. Kameron je danas u govoru u Londonu naveo deo zahteva, istog dana kada je uputio pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, koji predstavlja države članice EU u kojima iznosi svoje glavne ciljeve za reformu Unije.

Pismo Tusku je, po prvi put, upućeno u pisanoj formi i precizirani su detalji onoga što zvanični London želi da postigne predloženim reformama: EU - zaštita jedinstvenog tržišta za Britaniju i druge zemlje ne-članice, povećanje konkurentnosti, izuzimanje Britanije od sve črvšće Unije i jačanje nacionalnih parlamenata država članica kao i da EU ograniči pristup izbeglicama koristi od tržišta rada.

Velika Britanija će održati referendum o EU do kraja 2017. godine i Kameron je naveo da želi da London ostane deo Unije, ali pod uslovom da može da obezbedi veću autonomiju za svoju zemlju.

Autor: Tanjug

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Sobotka protiv ograničavanja slobode kretanja u EU

Izvor: B92, 11.Nov.2015, 00:47

Bilo kakva promena koja se odnosi na slobodu kretanja unutar EU, stvorila bi "veoma veliki problem" Češkoj, rekao je premijer te zemlje Bohuslav Sobotka...To je njegova reakcija na govor britanskog premijera Dejvida Kamerona u kojem je govorio o promenama koje želi u pravilima EU..."Sloboda da se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.