ČEKA SE GLAVNI POTEZ Evropa je previše blaga prema Kini? Makron napravio haos u EU, Nemačka: To je nesrećna izjava

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2023, 17:00

ČEKA SE GLAVNI POTEZ Evropa je previše blaga prema Kini? Makron napravio haos u EU, Nemačka: To je nesrećna izjava

Na pomolu novi sukob?

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok umanjila je razlike unutar Evropske unije nakon nedavnih izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona za vreme posete Kini, a ministar odbrane prvi je nemački zvaničnik koji je komentarisao Makronovu izjavu da biti saveznik Vašingtona ne znači biti vazal.

Berbok je istakla da je Makron u sredu "još jednom naglasio da politika Francuske prema Kini odražava politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << EU prema Kini".

- Uprkos razlikama, jedna od prednosti EU je u tome što nismo samo bliski jedni drugima već sledimo zajedničke strateške pristupe središnjim pitanjima naših interesa i vrednosti - rekla je Berbok.

Nakon trodnevne državne posete Kini prošle nedelje, Makron je pozvao EU da zauzme nezavisnije stajalište o Tajvanu, ističući da bi EU trebala da zadrža jednaku distancu prema Kini i Sjedinjenim Državama.

Berbok je istakla da je Makron posetio Kinu istovremeno s predsednicom Eropske komisije Ursulom von der Lajen, opisavši to kao "izuzetno važan znak".

S obzirom na to da su Nemačka i Francuska deo istog unutrašnjeg tržišta EU, različiti stavovi o Kini, glavnom trgovinskom partneru bloka, bila bi nemoguća, rekla je nemačka šefica diplomatije. Nemačka vlada tešnje je koordinisala politiku s "prijateljima u Francuskoj" nego s bilo kojom drugom zemljom u EU, kazala je Berbok.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus nazvao je pak danas "nesrećnom" izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o tome da biti saveznik Sjedinjenih Država ne znači nužno biti vazal, prenosi agencija dpa.

- Nikad nismo bili u opasnosti da budemo ili postanemo vazal Sjedinjenih Država - rekao je Pistorijus, prvi član nemačke vlade koji je javno progovorio o Makronovim izjavama, koje su izazvale probleme među francuskim saveznicima. Izjavu je nazvao "nesrećnom".

Pistorijus, član Socijaldemokratske stranke (SPD), koji je blizak kancelaru Olafu Šolcu, dodao je:

- U budućnosti moramo da možemo da govorimo kao Evropska unija u smislu spoljne politike, a i u smislu sigurnosne politike.

- Pronalaženje vlastitih pozicija u dogovoru s SAD-om naša je dužnost - istakao je. Dodao je da bi podela i ostanak na različitim pozicijama na kraju samo "pomogli kineskoj spoljnoj politici".
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mond: Jedinstvo u EU oko Ukrajine uzdrmano posle Makronove ograde od politike SAD prema Kini

Izvor: Beta, 13.Apr.2023

Krhko jedinstvo članica Evropske unije oko ruske invazije na Ukrajinu uzdrmano je zbog zahteva francuskog predsednika Emanuela Makrona da EU ne sledi agresivnu politiku Vašingtona prema Kini, piše pariski Mond.Makronove izjave su naišle na oštre kritike članica EU na severu i istoku Evrope, ali...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.