CEI: Pozdravljamo dodelu statusa kandidata za EU Srbiji

Izvor: S media, 13.Jun.2012, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CEI: Pozdravljamo dodelu statusa kandidata za EU Srbiji

Učesnici ministarskog sastanka zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI), održanog danas u Trstu, pozdravili su odluku EU da dodeli Srbiji status kandidat a za članstvo i ohrabrili nastavak reformi i ispunjavanje svih uslova za početak pregovora.

"Ministri su pozdravili odluku Evropskog saveta od 1. marta 2012. da dodeli Srbiji status kandidata za članstvo u EU", navedeno je u saopštenju CEI.

"Ministri su, takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ohrabrili suštinski nastavak procesa reformi i ispunjavanje svih relevantnih kriterijuma za prijem, kao i sprovođenje regionalnih sporazuma radi dobijanja što skorijeg datuma za početak pregovora o pristupu EU", stoji u tekstu.

Orlović: Srbija nepravedno kažnjena

EU: Za Srbiju i region niži stepen članstva

Jeremić: Beograd prestonica regionalne saradnje

Učesnici sastanka pozdravili su i pozitivan ishod pregovora Hrvatske i EU i izrazili nadu da parlamenti 27 članica Unije pravovremeno ratifikovati sporazum o pristupu kako bi ta zemlja ušla u Uniju 1. jula 2013.

Predstavnici zemalja CEI izrazili su očekivanje da će Crna Gora početi pregovore o prijemu sa EU do kraja godine, ohrabrili BiH da nastavi da sprovodi reforme i pojača napore kako bi mogla da aplicira za kandidaturu za članstvo u EU i pozdravili napore Makedonije na evropskom putu, pozivajući sve strane da reše otvorena bilateralna pitanja van konteksta evropskih integracija.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo i zbog toga što je CEI dobila status posmatrača u Generalnoj skupštini UN, što bi, kako je ocenjeno, moglo da doprinese jačanju saradnje između dve organizacije u rešavanju regionalnih pitanja od globalnog interesa.

CEI predstavlja uspešan model za regionalnu saradnju i treba da nastavi da igra ulogu važnog političkog foruma za jačanje regionalne saradnje među zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope, kao i da pomogne zemljama koje žele da postanu članice EU na putu evropskih integracija, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Foto:Guliver/Thinkstock
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.