Buzek: Neophodan dijalog i saradnja

Izvor: B92, 18.Nov.2010, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buzek: Neophodan dijalog i saradnja

Brisel -- Spremnost za konstruktivan dijalog s Prištinom i puna saradnja s Hagom biće odlučujući faktori na putu Srbije ka EU, izjavio je predsednik EP Jerži Buzek.

Buzek je za novosti rekao da je EP uvek pružao podršku evropskoj budućnosti zemljama Balkana, i da će ostati snažni zagovornici nastavka procesa proširenja EU.

"Vrata EU su sada otvorena. Da li će Srbija uspeti da prođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kroz njih, sada zavisi od vas i vaših kontinuiranih napora. Ne treba smetnuti s uma da to činite više zbog sebe, nego zbog EU", kaže Buzek.

Govoreći o tempu procesa evropskih integracija Srbije, on je naveo da će sada početi tehnička faza. Vlada Srbije će dobiti upitnik sa oko 5.000 pitanja, da bi odgovorila o stanju svoje spremnosti. Tim eksperata EU će, takođe, doći u Beograd da bi vršio dalje procene.

Na osnovu toga, Evropska komisija će pripremiti mišljenje o aplikaciji Srbije za članstvo u EU, što je proces za koji se očekuje da traje oko godinu dana, rekao je Busek i dodao da ako ovo mišljenje bude pozitivno, Savet ministara EU će odlučiti da li da otvori, ili ne, pretprijemne pregovore.

Buzek je ocenio da je Srbija postigla napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma i u usklađivanju zakonodavstva s evropskim standardima.

On je naveo da na putu Srbije ka EU, napredak treba da bude postignut u reformi javne administracije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, uspostavljanju funkcionalne tržišne privrede, regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

"Spremnost za kontinuiran i konstruktivan dijalog s Kosovom biće odlučujući faktor", napomenuo je Buzek.

Uprkos najavi prevremenih izbora na Kosovu, on se nada, kako je rekao, da će zvaničnici i Srbije i Kosova biti u stanju da započnu tehničke pregovore u bliskoj budućnosti s ciljem da se pronađu praktična rešenja za regionalnu i lokalnu saradnju.

"Puna saradnja s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju biće ključni preduslov za članstvo u EU, pri čemu će hapšenje dvojice preostalih begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, biti najubedljiviji dokaz napora Srbije u saradnji s Haškim tribunalom", naglasio je predsednik Evropskog parlamenta.

Srbija je najveća zemlja u regionu, i kao takva ima kapacitete za pozitivan uticaj, ocenio je Buzek ukazujući da Evropski parlament gleda na nju kao na model za region, što, takođe, podrazumeva i odgovornost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.