Busek: Srbija ne može dugo da balansira

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2014, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Busek: Srbija ne može dugo da balansira

Imamo dosta razumevanja za sadašnju situaciju, ali balansiranje Srbije između Rusije i EU nije moguće na duže vreme, kaže za Danas Erhard Busek, nekadašnji koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope

"Generalno, imamo osećaj da situacija na Zapadnom Balkanu nije tako dobra. Želim da protivrečim tome: ona je uglavnom veoma stabilna i mi smo svesni gde možemo dobiti nove ratove u regionu.

Postoji mnogo šansi koje mogu da budu iskorišćene za unapređenje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << regionalne saradnje", Busek koji je nedavno učestvovao na međunarodnoj konferenciji “Novi Balkan i Evropska unija: mir, razvoj i integracije“, u organizaciji Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir UN.

Upitan da li Srbija može da postane članica Evropske unije do 2020, kako priželjkuju njeni zvaničnici, ovaj istaknuti evropski političar odgovara da Srbija mora da ispuni uslove EU tako što će doživeti preobražaj i promene. Kako objašnjava, u ovom trenutku perspektive su pozitivne, ali ističe da smatra da “nužne aktivnosti treba sprovesti prilično brzo“.

Ocenjujući reforme koje je Beograd dosad pokrenuo u važnim oblastima, Busek ukazuje da je srpska vlada dobro radila što se tiče Kosova, kao i hvatanja u koštac s problemima koji se odnose na Ukrajinu i Rusiju, te da su pozitivne najave u vezi sa borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala. “To je pozitivno, ali mora se nastaviti“, smatra sagovornik ovog lista.

Povodom balansiranja Srbije između EU i Rusije Erhard Busek kaže da nije moguće to činiti duže vreme. “Imam dosta razumevanja za sadašnju situaciju, ali doći će trenutak kada će odluka morati da bude doneta ili nam ostaje da se nadamo da ćemo poboljšati odnose sa Rusijom“, poručuje on.

U kontekstu svoje nedavne izjave da “nema slobode medija na Balkanu“, Busek naglašava da je sloboda medija suštinski preduslov za “demokratiju i kvalitet života“.

“Mislim da nezavisnost medija i novinara treba da bude zaštićena zakonom i sudovima, ali takođe i aktivnostima političara i javnosti. Smatram da treba da naglasimo nužnost slobode govora”, precizira sagovornik lista Danas.

Erhard Busek smatra da činjenica da trenutno nema razgovora u Briselu na najvišem nivou između Beograda i Prištine ne može da utiče na put Srbije ka EU.

"Mislim da to ne utiče na evropski put Srbije u ovom trenutku. Taj put je u redu, ali treba razmotriti nastavak procesa nakon formiranja nove vlade u Prištini“, ističe on.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.