Bundestag 27. juna o Srbiji

Izvor: RTS, 15.Maj.2013, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bundestag 27. juna o Srbiji

Nemački parlament će na sednici 27. juna odlučiti da li će Nemačka podržati početak pristupnih pregovora Srbije sa EU. Odluka Bundestaga obavezujuća za nemačku vladu.

Odluku o tome da li će Nemačka podržati početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom Bungestag će doneti na sednici koja je zakazana za 27. jun, rečeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Tanjugu u nemačkom parlamentu.

Odluka nemačkog parlamenta je obavezujuća za vladu u Berlinu, a zavisiće, između ostalog, i od primene briselskog sporazuma.

Evropski savet će na sednici 27. i 28. juna doneti odluku o datumu početka pregovora, a ta odluka zahteva konsenzus država članica.

Gunter Krihbaum, član vladajuće koalicije i šef delegacije Bundestaga koja je 10. i 11. aprila, zajedno s francuskih poslanicima, boravila u poseti Beogradu, izjavio je tom prilikom da će odluka nemačkog parlamenta o početku pristupnih pregovora Srbije i EU zavisiti u velikoj meri od izveštaja Evropske komisije, koji obuhvata i procenu napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači parafirali su 19. aprila u Briselu sporazum o principima normalizacije odnosa, a Evrpska komisija je tri dana kasnije podnela izveštaj o napretku, u kojem je preporučila otvaranje pregovora sa Srbijom.

Dve strane, međutim, još nisu uspele da se dogovore o primeni tog sporazuma i naredni sastanak Dačića i Tačija u Briselu zakazan je za 21. maj.

Visoki predstavnik partije nemačke kancelarke Angele Merkel, Andreas Šokenhof, izneo je u septembru prošle godine sedam uslova od kojih će, kako je rekao, zavisiti odluka Berlina.

"Za nas je važno da dođe do zajedničke izjave u pisanom obliku pre početka pristupnih pregovora sa EU, a da do kraja pregovora tačke izjave budu sprovedene u delo", rekao je Šokenhof na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Dakle, dogovor pre započinjanja pregovora, a realizacija dogovora do okončanja pregovora", rekao je Šokenhof.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bundestag odlučuje o Srbiji 27. juna

Izvor: Danas, 15.Maj.2013

Nemački savezni parlament, Bundestag, na sednici zakazanoj za 27. jun odlučivaće o tome da li će Berlin podržati početak pregovora o članstvu Srbije u EU. Odluka Bundestaga biće obavezujuća za vladu kancelarke Angele Merkel.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.