Bukovička banja nagrađena za uspešnu konzervaciju

Izvor: RTS, 06.Okt.2018, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bukovička banja nagrađena za uspešnu konzervaciju

Specijalna bolnica "Bukovička banja" dobila je nagradu Evropske unije za kulturno nasleđe "Evropa Nostra" za projekat rekonstrukcije Paviljona "Knjaz Miloš". Povodom dobijanja prestižnog priznanja, u Aranđelovcu je organizovana svečanost. Od trideset nagrada koje je ove godine dodelila "Evorpa nostra", Srbija je osvojila tri.
U parku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bukovičke banje, jedinstvene galerije mermernih skluptura na otvorenom, okupili su se zvaničnici prestižnih institucija kulture Srbije i Evrope.

Ponosni domaćini predstavili su Povelju kojom je Evropska unija nagradila projekat rekonstrukcije prve srpske građevine od armiranog betona i prvog pogona za flaširanje mineralne vode, gotovo uništenog u majskim poplavama.
Ideja je, prema rečima dr Slobodana Prodanovića, direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Bukovička banja", da se sve mineralne vode iz okoline "dovedu" na jedno mesto - u prvu fabriku mineralne vode, i da omoguće pacijentima da, uz uputstvo lekara, "različitim kombinacijama mineralnih voda pomognu svom zdravlju".
Aranđelovačka specijalna bolnica nagrađena je za izuzetan uspeh u oblasti konzervacije.
Jedan izvanredan projekat uradjen sa puno stručnosti, sa puno ljubavi sa puno ponosa zaista nadam se da će to biti podstrek da se I dalje ulažu sredstva koja su potrebna za jednu potpunu renesansu ovog izuzetnog, izuzetnog prostora.  
"Izvanredan projekat, urađen stručno, sa mnogo ljubavi i ponosa", smatra Sneška Kvadvlih Mihailoviič, generalna sekretarka Udruženja "Evropa nostra". "Zaista se nadam da će to biti podstrek da se i dalje ulažu sredstva koja su potrebna za potpunu renesansu ovog izuzetnog prostora." 
Rekonstrukciju Paviljona "Knjaz Miloš" finanistali su Opština Aranđelovac, Kompanija "Knjaz Miloš", Specijalna bolnica za rehabilitaciju i Ambasada Norveške.
"Ovaj projekat smo započeli zato što smo mislili da je to odličan način da pomognemo lokalnom stanovništvu - tako što ćemo uložiti u privredu i turizam, a u isto vreme uložiti u zdravlje ovog regiona i zaštitu kulturnog nasleđa", objasnio je Arne Sanes Bjornstad, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji.
Rekonstrukcija Paviljona "Knjaz Miloš" je tek početak - "Evropa nostra" voljna je da revitalizuje i druge kulturno-istorijske objekte u Aranđelovcu.
"Zaista je važno da ulažemo u naš park i da pokušamo da dopremo do tih fondova, do tih sredstava koje  lokalna samouprava i Vlada Republike Srbije možda nemaju u ovom trenutku", naglašava Bojan Radović, predsednik Opštine Aranđelovac.
Obnovljeni Paviljon "Knjaz Miloš" sada je lečilište i galerija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.