Bugarska ubrzava zabranu uvoza ruske nafte – mediji

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2023, 21:25

Bugarska ubrzava zabranu uvoza ruske nafte – mediji

Bugarski poslanici pripremaju predlog za hitnu zabranu kupovine ruske nafte uprkos ranijim planovima da sačekaju do sledeće godine da to učine, izvestio je u subotu lokalni novinski list Mediapol, pozivajući se na načelnicu stranke Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) Desislavu Atanasovu.
Bugarska je izuzeta od zabrane širom EU na kupovinu sirove nafte iz Rusije i dozvoljeno joj je da nastavi da kupuje gorivo za svoju rafineriju Neftohim, koja je u vlasništvu ruskog Lukoila, do kraja 2024. Ranije ovog meseca, zakonodavci u Sofiji razmotrili su predlog da zabrani korišćenje ruske sirove nafte u rafineriji, ali je na kraju odlučio da postepeno smanji njenu upotrebu i odloži potpuni prekid do oktobra 2024. godine. Međutim, Atanasova tvrdi da njena stranka planira da uloži žalbu na ovu odluku. Prema izveštaju, parlament bi mogao da razmotri predlog u novembru. Ako bude odobren, Lukoil će morati da prekine preradu ruske nafte u svom pogonu u roku od nedelju dana. Druga parlamentarna frakcija, Pokret za prava i slobode, već je izrazila podršku inicijativi GERB-a. Komentarišući razvoj događaja, ministar finansija Asen Vasilev je istakao da je odluka o snabdevanju Neftohima ruskom naftom već doneta, ali je napomenuo da će vlada razmotriti sve nove predloge kada budu podneti. Sofija je oklevala da uvede potpunu zabranu ruske nafte zbog poteškoća koje bi ta akcija predstavljala za rafineriju, koja je odgovorna za većinu bugarskih zaliha dizela i benzina. Očekuje se da će trenutno odobreni raspored dati vremena Neftohimu da pronađe zamenu za rusku naftu. Neftohim se nalazi u gradu Burgas na bugarskoj obali Crnog mora. Kako se navodi na sajtu Lukoila, to je najveća rafinerija nafte na Balkanskom poluostrvu. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.