Bugarska nuklearka prelazi s sovjetske na američku tehnologiju

Izvor: B92, 26.Okt.2023, 11:48

Bugarska nuklearka prelazi s sovjetske na američku tehnologiju

Bugarska će koristiti novu tehnologiju američke kompanije "Vestinghaus elektrik", koja se nada da će preko bugarskog projekta ući na tržište EU.

Bugarska vlada započela je izgradnju bloka 7 u nuklearnoj elektrani Kozloduj, koristeći američku tehnologiju koja je jedinstvena u Evropi, i uz početna državna ulaganja od 250 miliona evra, saopštio je premijer Nikolaj Denkov.

Bugarska će koristiti novu tehnologiju američke nuklearne kompanije "Vestinghaus >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << elektrik", koja očekuje da preko bugarskog projekta uđe na tržište EU, prenosi Euraktiv Bugarska.

U svetu trenutno postoje samo dve nuklearne elektrane koje koriste tehnologiju AP1000 - jedna je u Kini, a druga u SAD, dok je Ukrajina takođe izrazila interesovanje.

"Državna kompanija odgovorna za projekat imaće na raspolaganju 250 miliona evra. Ona će započeti pregovore sa kompanijama koje treba da grade sedmi blok elektrane. Rok za završetak projekta je 2033. godine", rekao je Denkov.

Izvori su za Euraktiv Bugarska saopštili da je ovaj rok za elektranu od 1.150 megavata previše optimističan i da će verovatno ona biti završena do 2035. godine.

Trenutno se NE u gradu Kozloduju na Dunavu oslanja na dva sovjetska nuklearna reaktora, koji će u budućnosti koristiti američko i francusko nuklearno gorivo.

Istovremeno, bugarska vlada će započeti pripreme za izgradnju 8. reaktora NE Kozloduj po istoj tehnologiji AP1000. Prema planu, radovi na izgradnji dva nova bloka trebalo bi da se odvijaju paralelno, a drugi bi trebalo da bude završen u roku od dve do tri godine nakon prvog.

Denkov je odluku vlade definisao kao jednu od najvažnijih, koje će vlada doneti tokom svog mandata. Bugarski predsednik Rumen Radev kritikovao je vladu zbog odluke o novim nuklearnim objektima.

"Kao što vidimo NU Kozludoj će se graditi kao bugarski auto-putevi, u mraku", izjavio je Radev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.