Bugarska i zvanično traži partnera za nuklearku: Srbija i S. Makedonija u igri?

Izvor: B92, 01.Jun.2019, 07:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska i zvanično traži partnera za nuklearku: Srbija i S. Makedonija u igri?

Sofija -- Bugarska je u službenom glasniku Evropske unije objavila da traži strateškog partnera za projekat izgradnje elektrane Belene.

Izbor strateškog investitora trebalo bi da bude gotov u narednih godinu dana, javlja agencija Novinite.

U martu ove godine bugarski potpredsednik Vlade Tomislav Dončev izjavio je za list "Trud" da Srbija, kao i Severna Makedonija, žele udeo u ovom projektu, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << portal energetskiportal.rs.

On je takođe izjavio da "nema šanse da se nuklearna elektrana ‘Belene’ gradi bez učešća ruskog Rosatoma".

Ta izjava došla je 6. marta, samo dva dana nakon što je premijer Rusije Dimitri Medvedev posetio Bugarsku i sa tamošnjim kolegom Bojkom Borisovim razgovarao o energetici, potvrdivši da je Rusija spremna da učestvuje u projektu Belene.

Ideja da Srbija učestvuje u ovom projektu je veoma stara – još 2011. godine tadašnji ministar energetike Petar Škundrić zagovarao je učešće u tom projektu jer bi Srbija navodno imala jeftiniju energiju.

Sa druge strane, procene ukupne cene izgradnje elektrane Belene kretale su se i do sedam milijardi, a pojedini stručnjaci upozoravali su da bi učešće u tom projektu bilo previše skupo za Srbiju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bugarska i zvanično traži partnera za nuklearku

Izvor: Capital.ba, 01.Jun.2019

SOFIJA, Bugarska je u službenom glasniku Evropske unije objavila da traži strateškog partnera za projekat izgradnje elektrane Belene. Izbor strateškog investitora trebalo bi da bude gotov u narednih godinu dana, javlja agencija Novinite. U martu ove godine bugarski potpredsjednik Vlade Tomislav...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.