Izvor: RTS, 18.Avg.2020, 21:00

Budućnost mladih proizvođača - jedinstven brend visokokvalitetne hrane Srbije

U srpskoj industriji hrane mladi proizvođači učestvuju sa pet procenata. Kakav je njihov potencijal i na koji način im se može pomoći u stvaranju jedinstvenog brenda visokokvalitetne hrane za RTS su govorili Miloš Pejčinović iz Asocijacije za promociju srpske hrane i Nikola Stanišić iz "Šumske tajne".
Statistika pokazuju da oko pet odsto mladih poizvođača učestvuje u poljoprivrednoj industriji dok je na nivou >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske unije taj procenat osam u ukupnoj proizvodnji.

Miloš Pejčinović iz Asocijacije za promociju srpske hrane smatra da sigurno imamo potencijala da taj procenat bude veći.
Ističe da ta Asocijacija u saradnji s Ministarstvom omladine i sporta realizuje projekat "Budućnost srpske industrije hrane" kojim bi animirali buduće lidere domaće proizvodnje hrane.
Pre svega misli na Niš, gde je viosokokvalitetna hrana, visokospecijalizovani proizvodi koji imaju dodatnu vrednost i dodatni potencijal i na domaćem i na svetskom tržištu.
Ukazuje da je baš takav proizvod ima Nikola Stanišić iz "Šumske tajne". 
"On sa 28 godina proizvodi jedan takav proizvod i želimo da pokažemo njihov razvojni put i da se neki novi 'Nikola' pojavi u novom proizvodu", poručuje Pejčinović.
Stanišić objašnjava da su 2018. godine  startovali s brendom "Šumska tajna", s pet proizvoda organskih pečurki, držali se organske hrane, veganskih proizvoda, nutritivno bogatih.
Trenutno, kaže, izvoze u šest zemalja i spremaju još dva nova ugovora do kraja godine za novi izvoz.
Jedinstven brend Srbije Pejčinović navodi da Asocijacija ima pet članova, imaju i pomoć raznih projekata, komunikaciju s ministarstvima, PKS, i zajedničkim snagama rade na promociji domaćih proizvođača da bi stvorili jedinstven brend visokokvalitente hrane u Srbiji.
Objašnjava da visokokvalitetna hrana znači specijalizovanu hrana koja ne mora biti organskog porekla, kao što su na primer specijalizovane čokolade uz prokupac vino, med s kakaoom, đumbirom... Sve je, ističe, napravljeno u Srbiji. 
"Zajedničko je to što želimo da okupljamo pre svega proizvođače visokokvalitetne hrane, da povezujemo sve činioce eko-sistema industrije hrane, kako bi jedni drugima pomogli i motivisali ih. Organizujemo sajam visokokvalitetne hrane "Belgrade Food Show"", koji ne postoji u regionu i jugoistočnoj evropi gde spajamo proizvođače sa velikim kupcima i stvaramo prilike za izvoz", naglašava Pejčinović. 
Inovativan proizvod za tržišteStanišić poručuje mladim proizvođačima da moraju imati inovativan proizvod, da bi se izdigao iz konkurencije i prodao na tržištu.
"Mi smo na startu uz podršku asocijacije otišli na sajam u Njjujork a prošle godine u London. U suštini da bi se radio izvoz najbitniji su sajmovi jer pravite direktne kontakte s budućim kupcima, tako da svi mladi moraju da budu svesni te podrške i koliko je ona bitna na početku", preporučuje Stanišić. 
Asocijacija realizuje projekat kroz osam radionica za edukaciju mladih. Otvoren je i konkurs za inovativni proizvod, gde žele da poklone dizajn etikete za tri najbolje prijave.
Mladi proizvođači mogu da se informišu na društvenim mrežama asocijacije kao i na sajtu apsf.rs.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.