Budi Jedan - bez aktivista na lokalnom nivou nema rešavanja problema (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2022, 23:42

"Budi Jedan" - bez aktivista na lokalnom nivou nema rešavanja problema (AUDIO)

"Budi jedan od aktivnih za solidarnost – promena je moguća ako delujemo solidarno" naziv je projekta koji, uz finansijsku podršku Evropske unije, sprovodi novosadsko udruženje "Budi jedan" u okviru programa "Solidarno za prava svih - podrška braniteljima ljudskih prava u lokalnim sredinama".

Projektom su obuhvaćeni Novi Sad i Opštine Žitište i Žabalj, s tim da su planiranim aktivnostima uključene i seoske sredine, zato što je rad nevladinog sektora tamo najugroženiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Sa članicama novosadskog udruženja "Budi jedan" već smo razgovarali o tome kako je u praksi primenjen zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Konstatovano je da je informisanost građana o tome gotovo u potpunosti izostala, što se ni sada, godinu dana kasnije, nije mnogo promenilo.

Susret sa građanima i pružaocima besplatne pravne pomoći tada je rezultirao i osmišljavanjem novog projekta čiji bi cilj bio da na jednom mestu okupi građane, nevladin sektor i predstavnike vlasti. Zbog toga su formirane fokus grupe - jedna s predstavnicima institucija, druga s udruženjima građana i treća sa samim građanima.

Cilj je bio da se identifikuju problemi koji ih muče i da se dijalogom ostvare određeni zaključci i naposletku moguća rešenja.

Šta su predstavnici institucija naveli kao poteškoće u radu, naša sagovornica, Nataša Pušić Živanov, između ostalog, navodi strah od gubitka posla, neki vid korupcije, brzopletost u donšenju zakona (kada nema logistike koja bi ga sprovodila na lokalu), nepoznavanje nadležnosti pojedinih institucija.

Sve navedeno, smatra Nataša, logično izaziva nezadovoljstvo građana, a u manjim sredinama veliki problem je i nedostatak medija.

Pred izazovima su i lokalna udruženja građana, koja teško funkcionišu, kako zbog finansija, tako i zbog većih pritisaka kojima su izloženi, naglašava naša sagovornica.

O svemu navedenom konstruktivno se razgovaralo, kaže Nataša, do pre nekoliko meseci, a potom su primetili apatičnost učesnika fokus grupa, što pripisuju negativnom uticaju pandemije i rata u Ukrajini.

O aktivnostima udruženja "Budi jedan" možete informisati putem sajta b1-portal.org, kao i na društvenim mrežama.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.