Izvor: RTS, 21.Jan.2022, 16:13

Brnabić i Joksimović sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar za evropske integracije i glavni pregovarač Jadranka Joksimović sastale su se sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera, sa kojima su razmotrile aktivnosti Vlade Srbije u procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.
Na redovnom sastanku Koordinacije za vođenje pregovora Srbije sa EU, kojem je predsedavala ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Joksimović, prvom nakon što su na referendumu građani podržali Akt o promeni Ustava Republike Srbije, zaključeno je da je takvim rezultatom omogućeno dalje jačanje demokratskih institucija, pre svega nezavisne sudske vlasti u našoj zemlji, kao i samostalnost tužilaštva.

"Sagovornici su se saglasili da je rezultat referenduma i jedan od najvažnijih koraka u pristupanju Srbije EU, u okviru klastera 1- Osnove i Akcionog plana za poglavlje 23 - Pravosuđe i osnovna prava, jer je to ključna aktivnost u pogledu ispunjavanja prelaznih merila po novoj metodologiji", navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.
Kako je rečeno, reformisani način pregovaranja pojačano traži napredak države kandidata u oblasti vladavine prava, kako bi se dinamika pristupanja u ostalim tematskim klasterima ne samo održala, već i unapredila. U skladu sa tim, izraženo je očekivanje da će tokom predsedavanja Francuske Savetom EU u prvoj polovini godine, biti otvoren klaster 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast imajući u vidu jasan napredak Srbije u oblasti vladavine prava.
Takođe, razgovaralo se i o aktivnostima koje Vlada sprovodi kako bi dostigla merila za otvaranje klastera 5 - Resursi, poljoprivreda i kohezija, kao i onima koji su bitni za napredak pregovora u svim ostalim oblastima.
Na sastanku se posebno je bilo reči i o predstojećem sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Srbije, koji je će se održati naredne nedelje u Briselu.
To će biti prilika, kako je naglašeno, da se sa evropskim partnerima, na visokom nivou, razmotri napredak Srbije u pripremama za pristupanje, kao i prioriteti u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.