Izvor: RTS, 25.Jan.2022, 16:24

Brnabić: Srbija nikad nije išla ovakvom brzinom ka EU

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Briselu da je uspehom referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa učinjen veliki korak u daljim evropskim integracijama Srbije, poručujući da će Srbija nastaviti sa reformama u četiri najvažnije oblasti – vladavini prava, oblasti javne uprave, ekonomiji i u zelenoj agendi.
Ana Brnabić je, nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske unije i Srbije, navela da dolazi u Brisel sa izuzetno dobrim vestima koje se tiču daljeg evropskog puta Srbije.

Brnabićeva je, na zajedničkoj konferenciji sa Žozepom Boreljom i Oliverom Varheljijem, istakla da se većina građana na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, 16. januara, izjasnila pozitivno, odnosno rekla da su građani glasali da imamo veću vladavinu prava, nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.
"To je ogroman uspeh za Srbiju, velika stvar koju smo uspeli da uradimo i ponosna sam na taj uspeh. To je jedna od velikih stvari na našem putu u EU, jer je to osnovna reforma kada se govori o reformama u oblasti vladavine prava", rekla je Brnabićeva.
Dodala je da će se bez pauze nastaviti rad na reformama u oblasti vladavine prava, sa svim partnerima, kako bi se bez odglaganja formirala Radna grupa, bez čekanja na izbore 3. aprila, kako bi se već započeo rad na setu zakona u oblasti pravosuđa, budući da je kratak period usklađivanja sa Ustavom, otkako parlament potvrdi izmene najvišeg pravnog akta.
"Nastavljamo u istom duhu i sa istim entuzijazmom, pokazali smo da možemo mnogo i treba bez pauze da radimo na tome", rekla je Brnabićeva.
Nastaviće se reforme u oblasti javne uprave Premijerka je poručila da će se nastaviti i reforme u oblasti javne uprave, koje će ojačati tržišnu ekonomiju, ekonomiju generalno, kao i reforme koje se tiču zelene agende, unapređenje zaštite životne sredine i tranzicije ka zelenoj, održivoj i cirkularnoj ekonomiji.
"Te četiri oblasti ostaju naši ključni prioriteti u evropskim integracijama", poručila je Brnabićeva.
Premijerka je rekla da je Srbija ostvarila odlične ekonomske uspehe, uprkos kovidu 19, te da je važno da naša zemlja bude spremna za članstvo u Evropskoj uniji.

Navela je da je rast BDP-a Srbije u 2021. bio 7,5 odsto, jedan od najboljih u celoj Evropi, da će prosečna plata u decembru prošle godine biti veća od 600 evra, uz podatak da su strane direktne investicije u 2021. iznosile 3,9 milijardi evra, što pokazuje da je Srbija stabilna destinacija za investicije, dodajući da je preko 60 odsto tih investicija iz država članica EU.
"Čini mi se da nikada ranije nismo na ovako pozitivan način, ovom brzinom išli ka Evropskoj uniji", poručila je Brnabićeva.
Premijerka Srbije je naglasila i da je važna regionalna saradnja, jer sve što je postignuto od 2014. do sada, može da se poremeti ako nema mira i stabilnosti u regionu.
"Regionalna saradnja, bolje povezivanje i razumevanje u regionu su ključni za dalji proces evropskih integracija. Veliki deo razgovora bio je o regionalnom pozvezivanju, saradnji i odnosima u regionu, te šta je ono što Srbija radi i može da uradi da region bude još stabilniji i bezbedniji i da još brže napreduje ka EU", rekla je Brnabićeva.
"Srbija je bezbedna zemlja" Brnabićeva je navela da je Srbija apsolutno bezbedna zemlja i da smo bezbedniji time što imamo međunarodnu saradnju i što tako efikasno razmenjujemo informacije sa drugim državama.

Brnabićeva je, na konferenciji za štampu, posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije sa EU, odgovarajući na pitanje koliko je Srbija spremna da ispuni bezbednosne standarde, pošto 18 godina nakon ubistva premijera (Zorana Đinđića) postoje pretnje za život predsednika Aleksandra Vučića i koliko je Srbija bezbedna zemlja, kazala da se radi o zlonamernom pitanju.
Kako je rekla, pitanjem se insinuira da Srbija nije bezbedna zemlja samo zato što je dobila informacije o planiranom atentatu iz Evropola.
"To upravo pokazuje suprotno, a to je da Srbija jeste bezbedna zemlja, jer su naše obaveštajne službe dobro povezane i sarađuju sa službama širom sveta. Da to nismo, ne bismo bili bezbedna zemlja", podvukla je ona.
Brnabićeva je naglasila da je Srbija bezbedna zemlja upravo zbog toga što ima tako efikasnu razmenu informacija.
Prema njenim rečima, ovo pitanje nije bilo tema razgovora, jer se ne tiče politike, već bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala.
Dodala je da je bilo reči o borbi protiv organizovanog kriminala, pri čemu je konstatovano da Srbija ispunjava sve standarde u tome.
"Srbija je prosperitetna zemlja i predsednik Aleksandar Vučić dobija pretnje upravo zato što se bori da postanemo zemlja u kojoj postoje jake institucije i vladavina prava. Njegov život je ugrožen što se bori za vladavinu prava, protiv mafije, organizovanog kriminala", kazao je on.
S tim u vezi je ukazala da je sproveden referendum, koji je, kako je rekla, "izgurala SNS".
"Mi nismo dobili podršku ni organizacija civilnog društva, koje svakodnevno pričaju da se bore za nezavisno sudstvo, a kada je došao istorijski dan da kažemo "da" za nezavisno sudstvo i vladavinu prava, rekle su glasajte 'ne'", ukazala je ona.
"Cilj otvaranje još dva klastera do kraja godine"Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu da će Srbija nastaviti da radi na otvaranju klastera 3, na narednoj međuvladinoj konferenciji u junu, kao i na pripremi još jednog klastera za otvaranje do kraja godine.
Na pitanje šta su planovi Srbije za 2022. godinu, kada je reč o evropskim integracijama, premijerka je rekla:
"Svakako da ćemo raditi sa državama članicama i Evropskom komisijom da otvorimo klaster 3 na sledećoj međuvladinoj konferenciji, nadam se u junu, tokom francuskog predsedavanja, kao i da pripremimo još jedan, a otvaranje do kraja 2022."
To bi, ističe, bio veliki pomak.
"Ambicionozniji smo od toga, ali da vidimo, prvo će biti izbori, pa da vidimo ko ima odgovornost da se bori za Srbiju u EU", rekla je Brnabićeva.
Ponovila je da je ovo momentum za Srbiju koji nije viđen ranije, otvaranjem četiri pregovaračka poglavlja, ali i "revolucionarnim korakom" u oblasti vladavine prava, izglasavanjem izmena Ustava u oblasti pravosuđa.
"Taj momentum ne smemo da izgubimo, zato nećemo da se zaustavljamo ni da pravimo pauzu, bez obzira na izbore. Naša je odgovornost da nastavimo da radimo na ovome", rekla je Brnabićeva i dodala da sve to pokazuje da je Srbija posvećena reformama, pre svega u oblasti vladavine prava.
Borelj: Nema mesta poricanju genocida, važan napredak u dijaloguVisoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj poručio je danas da u Evropi nema mesta za, kako je rekao, poricanje genocida, za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca.
Borelj je to izjavio na konferenciji za štampu, posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije sa EU, navodeći da u Evropi nema mesta za one koji javno poriču genocid, podrivaju integritet zemalja u susedstvu.
Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, istakao je da računa na srpsku spremnost za učešće u dijalogu.
"Treba ostvariti brzi napredak u normalizaciji odnosa i sprovođenja postignutih dogovora. Očekujemo da će Beograd i Priština napredovati kroz dijalog ispunjavajući svoje obaveze. Obe strane imaju svoje obaveze. Treba stvoriti prave uslove za dalje sprovođenje dijaloga i suzdržati se od jednostranih dela i retorike govora", podvukao je on.
Borelj je naglasio da će o daljem ritmu napretka u pretpristupnim pregovorima odlučivati napredak u sprovođenju reformi i dijalogu.
"Nastavljamo sa pripremama za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine" Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku je dodao da će sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nastaviti da radi na obnavljanju dijaloga Beograda i Prištine, ali i naveo "da Kosovo pokazuje više nespremnosti da učestvuje u tome".
"Pozdravljam spremnost Srbije da učestvuje u dijalogu i želim da jasno stavim do znanja Kosovu da dijalog ne postoji samo radi Kosova, nego zato što je krucijalan za napredovanje na putu ka EU", rekao je Borelj na pitanje postoji li neki instrument EU da se Priština vrati za pregovarački sto.
Rekao je da će sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nastaviti sa pripremama za obnavljanje dijaloga u Briselu, ali samo, kako kaže, ako su obe strane spremne da se dogovore o pozitivnim rezultatima i da pokažu rezultate.
"Radićemo sa Lajčakom na tome, a posebno u pogledu Kosova, koje pokazuje više nespremnosti da učestvuje u tome", rekao je Borelj.
Ponovio je da će Lajčak sa predstavnikom SAD prvo sledeće nedelje ići na KiM, kako bi se, kaže, zalagao za obnavljanje dijaloga.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Srbija nikad nije išla ovakvom brzinom ka Evropskoj uniji

Izvor: Blic, 25.Jan.2022

Uspehom referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa učinjen veliki korak u daljim evropskim integracijama Srbije, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić, poručujući da će Srbija nastaviti sa reformama u četiri najvažnije oblasti - vladavini prava, oblasti javne uprave, ekonomiji i u zelenoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.