Izvor: RTS, 06.Okt.2022, 11:35

Brnabić: Jedina tačka dnevnog reda u Pragu biće zašto Srbija nije uvela sankcije

Premijerka Ana Brnabić kaže da je, nakon političke odluke EU na zahtev Hrvatske da se zaustavi dopremanje ruske nafte Srbiji preko Janafa u okviru novog paketa sankcija EU Rusiji, jasno da će jedina tačka današnjeg skupa Evropske političke zajednice u Pragu biti zašto Srbija još nije uvela sankcije Rusiji.
"Ovo je sve promenilo, predsednik Vučić ide tamo i čini mi se da je jedina tačka na dnevnom redu – zašto je Srbija još >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jedina zemlja na evropskom kontinentu koja nije uvela sankcije Rusiji i kakvo je obrazloženje i jedino pitanje – kada će uvesti te sankcije", rekla je Ana Brnabić gostujući na televiziji Hepi.

Istakla je da ispada su se svi praktično spremili da idu u Prag kako bi napravili "sačekušu" Vučiću, čuli šta ima da im kaže i da mu onda svako od njih nešto prebaci.
"Šta da očekuju posle ovoga od nas, kako će se i ko usuditi da bilo šta prebaci Vučiću", dodala je Brnabićeva.
Ukazala je da će se danas videti kako će se Vučić boriti za interese Srbije i pitati ih šta oni sada očekuju od Srbije i šta imaju da joj zamere nakon onoga što su oni dozvolili Hrvatskoj.
Brnabićeva je napomenula da će se Vučić sastati sa Ursulom fon der Lajen danas oko 18 časova i ne vidi šta će on imati da kaže posle ovoga.
Navela je da se, pritom, neki "neodgovorni političari iz opozicije dodvoravaju Zapadu i pokušavaju da iskoriste ovu tešku poziciju Srbije i spočitavaju kako ne možemo ostati neutralni".
"Mi nismo neutralni, osudili smo agresiju, ali nismo uveli sankcije, a oni su izvršili brutalnu agresiju na Srbiju i nisu tražili saglasnost Saveta bezbednosti da napadnu SR Jugoslaviju", istakla je Brnabićeva i dodala da su zatim 2008. brutalno prekršili Rezoluciju 1244 i tako konačno polomili kičmu međunarodnog prava na Srbiji i prekršili sve principe Povelje UN.
"I oni danas ucenjuju Srbiju da uvedu sankcije Rusiji? Srbija je zaista u specifičnoj poziciji", naglasila je premijerka Srbije.
Poručila je zemljama EU da ako već neće da se izvinu Srbiji i isprave greške po pitanju KiM koje su pravili bar da kažu: "Preterali smo, evo sada idemo u poštovanje međunarodnog prava i da otpriznaju Kosovo i vrate se u okvire međunarodnog prava. Nećete to da uradite, ali onda priznajte da je Srbija specifičan slučaj. Ali, to više nije od juče na dnevnom redu ni za mene, a sigurna sam da nije ni za predsednika Vučića, šta oni imaju danas da zamere Srbiji", istakla je Brnabićeva.
Kaže da je to politička odluka Hrvatske i obračunavanje Hrvatske sa Srbijom, samo zato što tražimo da odgovaraju ubice dece na Petrovačkoj cesti.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aleksandar Vučić u obraćanju novinarima u Pragu o sankcijama EU: Hrvatska samo radila svoj posao

Izvor: Danas, 06.Okt.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na samit Evropske političke zajednice u Pragu i novinarima povodom odluke EU o ukidanju uvoza nafte Srbiji da je odluka doneta ranije, te da je Hrvatska samo radila svoj posao.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.