Brnabić: EK sada daje optimistične signale za proširenje

Izvor: RTS, 19.Dec.2019, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: EK sada daje optimistične signale za proširenje

Zajedno sa novom Evropskom komisijom došla i nova energija po pitanju proširenja EU, izjavila je u Rimu premijerka Ana Brnabić i istakla da joj to daje razloge za optimizam da Srbija može očekivati mnogo jasnije signale za pridruživanje.
Ana Brnabić je na pitanje novinara da li je brine zamor u proširenju EU, rekla da je sastanak sa evropskim komesarom za proširenje i susedstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<  Oliverom Varheljijem bio jako dobar i da je Varhelji potvrdio tu novu energiju.

"On je potvrdio da sa novom metodologijom koju možemo očekivati to može ići samo u smeru mnogo brže dinamike i mnogo jasnijih uslova koji se stavljaju i pred zemlje koje žele da postanu članice EU. I mnogo veće predvidljivosti i jasnijih signala za zemlje kakva je Srbija", naglasila je Brnabićeva.
Dodala je da bi nova metodologija o proširenju, koju je predložio francuski predsednik Emanuel Makron, značila da se za zemlje koje su u procesu pristupanja EU izdvajaju veća novčana sredstva iz evropskog budžeta za implementaciju reformi, a Srbija je, ističe, daleko došla u pregovorima sa EU, a ekonomski rezultati daju sliku stabilne zemlje koja može samo da doprinese stabilnosti i jačini EU.
"Na sastancima je bilo reči o sredstvima koja bi mogla da prate novu metodologiju, što je zasluga predsednika Makrona", rekla je Brnabićeva.
Ukazala je da će ta sredstva biti izdvajana i za infrastrukturne projekte, ekonomski razvoj, ekonomsku saradnju sa EU.
Brnabićeva kaže da očekuje da u toj novoj metodologiji Srbija vidi da će reforme pratiti i mnogo veća izdvajanja novca od EU za zemlje koje su na putu učlanjenja u EU.
"Varhelji možda u Srbiji do kraja januara 2020. godine"
Brnabićeva je, na marginama Samita Centralnoevropske inicijative (CEI), sa Varheljijem razgovarala, između ostalog, i o mogućnosti njegove posete Srbiji do kraja januara naredne godine.

"Razgovarali smo i o tome da on možda izdvoji vreme za posetu Srbiji do kraja januara, kao i o tome šta možemo očekivati od nove metodologije za proširenje Unije – koliko će i kako uticati na naše pregovore sa EU i dinamiku pregovora, koja mora biti drugačija", rekla je Brnabićeva novinarima u Rimu, nakon plenarnog dela Samita.
Dodala je da je bilo reči o izbornim uslovima u Srbiji, kakvi su oni danas u odnosu na 2012. godinu, kao i o tome šta je sve urađeno i kolika je posvećenost i predsednika i Vlade Srbije da rade sa EU i sa evroparlamentarcima.
Premijerka je rekla da je sa Varheljijem razgovarala i o kvotama na uvoz čelika koje je EU uvela svim trećim zemljama, pa i Srbiji.
"Razgovarali smo o tome kakva će biti politika nove Evropske komisije u odnosu na to pitanje, koje je izuzetno značajno. Značajno u ekonomskom, ali, i to sam rekla, to je i političko pitanje koje želimo da pokrenemo sa novom EK", rekla je Brnabićeva.
Prenela je da je Varhelji obećao da će o toj temi razgovarati sa evropskim komesarom za trgovinu Filom Hoganom i dodala da se nada i očekuje da će putovati u Brisel da razgovara o tom pitanju.
Naglasila da je Samit CEI veoma važan zbog regionalne saradnje i povezivanja, ali i zbog saradnje Srbije sa zemljama članicama EU, koje su i članice Inicijative i da je istaknuta jasna opredeljanost za guranje dalje agende proširenja u okviru EU.
Dodala je da je na samitu rečeno da je istorijska greška EU što nisu otvoreni pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.
Brnabićeva je rekla da je imala i veoma dobre bilateralne susrete na marginama samita.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić: Nova Evropska komisija daje razloga za optimizam

Izvor: Danas, 19.Dec.2019

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Rimu da je na sastanku Centralnoevropske inicijative (CEI) ispoljena jasna opredeljenost za nastavak agende proširenja EU koje ostaje jedan od glavnih prioriteta nove Evropske komisije i dat jasan signal da put Srbije ka EU mora biti ubrzan.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.