Brnabić: EK sada daje optimistične signale za proširenje

Zajedno sa novom Evropskom komisijom došla i nova energija po pitanju proširenja EU, izjavila je u Rimu premijerka Ana Brnabić i istakla da joj to daje razloge za optimizam da Srbija može očekivati mnogo jasnije signale za pridruživanje.

Ana Brnabić je na pitanje novinara da li je brine zamor u proširenju EU, rekla da je sastanak sa evropskim komesarom za proširenje i susedstvo Oliverom Varheljijem bio jako dobar i da je Varhelji potvrdio tu novu energiju.

"On je potvrdio da sa novom metodologijom koju možemo očekivati to može ići samo u smeru mnogo brže dinamike i mnogo jasnijih uslova koji se stavljaju i pred zemlje koje žele da postanu članice EU. I mnogo veće predvidljivosti i jasnijih signala za zemlje kakva je Srbija", naglasila je Brnabićeva.

Dodala je da bi nova metodologija o proširenju, koju je predložio francuski predsednik Emanuel Makron, značila da se za zemlje koje su u procesu pristupanja EU izdvajaju veća novčana sredstva iz evropskog budžeta za implementaciju reformi, a Srbija je, ističe, daleko došla u pregovorima sa EU, a ekonomski rezultati daju sliku stabilne zemlje koja može samo da doprinese stabilnosti i jačini EU.

"Na sastancima je bilo reči o sredstvima koja bi mogla da prate novu metodologiju, što je zasluga predsednika Makrona", rekla je Brnabićeva.

Ukazala je da će ta sredstva biti izdvajana i za infrastrukturne projekte, ekonomski razvoj, ekonomsku saradnju sa EU.

Brnabićeva kaže da očekuje da u toj novoj metodologiji Srbija vidi da će reforme pratiti i mnogo veća izdvajanja novca od EU za zemlje koje su na putu učlanjenja u EU.

"Varhelji možda u Srbiji do kraja januara 2020. godine"

Brnabićeva je, na marginama Samita Centralnoevropske inicijative (CEI), sa Varheljijem razgovarala, između ostalog, i o mogućnosti njegove posete Srbiji do kraja januara naredne godine.

"Razgovarali smo i o tome da on možda izdvoji vreme za posetu Srbiji do kraja januara, kao i o tome šta možemo očekivati od nove metodologije za proširenje Unije – koliko će i kako uticati na naše pregovore sa EU i dinamiku pregovora, koja mora biti drugačija", rekla je Brnabićeva novinarima u Rimu, nakon plenarnog dela Samita.

Dodala je da je bilo reči o izbornim uslovima u Srbiji, kakvi su oni danas u odnosu na 2012. godinu, kao i o tome šta je sve urađeno i kolika je posvećenost i predsednika i Vlade Srbije da rade sa EU i sa evroparlamentarcima.

Premijerka je rekla da je sa Varheljijem razgovarala i o kvotama na uvoz čelika koje je EU uvela svim trećim zemljama, pa i Srbiji.

"Razgovarali smo o tome kakva će biti politika nove Evropske komisije u odnosu na to pitanje, koje je izuzetno značajno. Značajno u ekonomskom, ali, i to sam rekla, to je i političko pitanje koje želimo da pokrenemo sa novom EK", rekla je Brnabićeva.

Prenela je da je Varhelji obećao da će o toj temi razgovarati sa evropskim komesarom za trgovinu Filom Hoganom i dodala da se nada i očekuje da će putovati u Brisel da razgovara o tom pitanju.

Naglasila da je Samit CEI veoma važan zbog regionalne saradnje i povezivanja, ali i zbog saradnje Srbije sa zemljama članicama EU, koje su i članice Inicijative i da je istaknuta jasna opredeljanost za guranje dalje agende proširenja u okviru EU.

Dodala je da je na samitu rečeno da je istorijska greška EU što nisu otvoreni pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Brnabićeva je rekla da je imala i veoma dobre bilateralne susrete na marginama samita.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво