Izvor: RTS, 29.Sep.2021, 17:28

Brnabić: Bez regionalnih nema ni evropske integracije

Najvažnije teme za budućnost ovog regiona su zajedničko regionalno tržiste i regionalna saradnja, a druga je razumevanje mladih u ovom regionu, što nam je i preduslov koji će osigurati drugačiju i bolju budućnost za sve nas, rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Novom Sadu.
Ana Brnabić je na skupu pod nazivom "Jedan Region Jedno Tržište - Korak napred ka zajedničkom tržištu EU" učestvovala zajedno sa premijerom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Severne Makedonije Zoranom Zaevim koji se javio putem video linka.

Tokom drugog dana konferencije u diskusiji su učestvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, direktor Fondacije "Konrad Adenauer" Norbert Bekman Dirkes, generalnim sekretarom RJCO Abertom Hanijem i jedan od organizatora konferencije iz Fonda "Evropski poslovi" Aleksandar Simurdić.
Premijerka je istakla da su prioriteti Srbije evropske integracije i članstvo u EU, a drugi regionalna stabilnost i povezanost.
Ukazala je i da nema evropskih integracija bez regionalnih integracija, ali i naglasila da regionalna integracija nije zamena za pristupanje Evropskoj uniji bilo koje zemlje iz regiona.
"Zajedničko tržište ovog regiona nama pomaže da imamo 17,3 odsto bruto izvoza Republike Srbije", kazala je premijerka.
Akcenti liderskog panela bili su na temama gradnje zajedničkog regonalnog tržišta koje će otvoriti nova radna mesta, postizanje regionalne stabilnosti u cilju evropskog napretka regiona, a prioritetna oblast je infrastrukturno povezivanje. Fokus je bio i na gradnji autoputa do Sarajeva, Podgorice, Prištine, Tirane i luke Drač.
"Podaci su ranije pokazali da se u regionu godišnje provede više od 26 miliona časova u čekanju na graničnim prelazima, zbog toga gubici transportne zajednice ali i država su između 250 i 300 miliona. Zelenim koridorima uspevamo da ušteda dođe bezmalo do milijardu evra i da produžetkom zelenog koridora u Zapadnoj Evropi ali i ka Evropskoj uniji damo jedan snažan puls trgovini kako unutar regiona ali tako i prema zajedničkom evropskom tržištu", istakao je organizator konferencije Aleksandar Simudić, direktor Fonda Evropski poslovi.
Na pitanje novinara povodom jučerašnjeg zadržavanje na Horgošu od 12 sati, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je to i za njega "evergrin pitanje" i da se plaši da će to tako i ostati.
"Tačna je konstatacija da odnosi između dve zemlje nikada nisu bolji nego što je sada, ali drugi deo istine je da nikada nije bilo manje proračunljivo koliko vam treba da pređete iz jedne zemlje u drugu. To se nažalost odnosi na kamionski saobraćaj", kazao je on.
Novi Sad je adresa gde se gaji kultura dijaloga, ističe gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
"Ponosan sam na projekat koji je definisan kroz "mini šengen", sporazum koji je potpisan na Tvrđavi, na inicijativu predsednika Vučića... Ta inicijativa je danas pretočena u projekat, funkcionalni projekat koji se zove Balkan - Evropa - Balkan. To nije nikakav substitut za pristupanje ka Evropskoj uniji bilo koje zemlje iz regiona, premijerka je lepo o tome danas govorila", istakao je gradonačelnik.
Cilj konferencije je diskusija o modalitetima političke i institucionalne saradnje usmerene ka kreiranju uslova za stvaranje zajedničkog tžišta na području Zapadnog Balkana, sa učešćem političkih predstavnika zemalja regiona, predstavnika najznačajnijih regionalnih inicijativa, regionalne biznis zajednice, kao i mladih, socijalno angažovanih lidera iz zemalja Zapadnog Balkana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.