Brnabić: Balkan u EU znači mir i prosperitet za sve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2019, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Balkan u EU znači mir i prosperitet za sve

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila je danas Luksemburgu na podršci politici proširenja EU, navodeći da je ta agenda važna ne samo za mir i prosperitet na Balkanu, već i u celoj Evropi.

Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerom Luksemburga Gzavijem Betelom ukazala na to da su posle decenija mira, prosperiteta i stabilnosti, građani EU počeli zdravo za gotovo da to uzimaju, ali da "mi na Balkanu i u Srbiji znamo da se to ne sme uzimati zdravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za gotovo".

"Zato imao tako jaku težnju za Evropom", poručila je Brnabić i pozvala premijera Batela i njegovu zemlju da nastave da podržavaju agendu proširenja u novoj Evropskoj komisiji.

Ona je istakla da Luksemburg ceni potrebu EU, ne da se širi, već da uključi Zapadni Balkan u "evropsku porodicu nacija", jer je i inače okružen članicama te zajednice.

"Mislim da ta agenda važna za Balkan, kao i za Evropu jer dugoročni mir i stabilnost mogu doći samo u okviru EU", naglasila je Brnabić.

Kako je ranije najavljeno, teme razgovora dva premijera su bilateralni odnosi, kao i evropske integracije i odnos između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Premijeri nastavljaju razgovore i o konkretnim oblastima saradnje, započetim tokom nedavne posete luksemburškog premijera Beogradu.

Tada su se premijeri saglasili da dve zemlje imaju veoma dobre odnose i da dele stav da bez stabilnog i mirnog Balkana nema ni stabilne i mirne Evrope, a da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

Poručili su i da su za obe vlade prioriteti digitalizacija, obrazovanje, transformacija ekonomije u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, znanju, nauci i kreativnosti, kao i e-Uprava, kao najbolji način borbe protiv korupcije.

Kancelarije za IT dve vlade već sarađuju, a Luksemburg pruža i finansijsku podršku.

Nakon sastanka sa Betelom, srpska premijerka će se obratiti na Ekonomskom forumu Srbija-Luksemburg, tokom kojeg će biti potpisan i Memorandum o razumevanju Privredne komore Srbije i Privredne komore Luksemburga. Na forumu će govoriti i predsednik PKS Marko Čadež.

Ukupna robna razmena dve zemlje u 2018. iznosila je 18,43 miliona evra. Za prvih šest meseci ove godine, Srbija je u Luksemburg izvezla robe u vrednosti od 6,78 miliona evra, dok je uvezeno robe u vrednosti od 6,702 miliona evra.

Inače, u Srbiji posluje 101 kompanija registrovana u Luksemburgu.

Predsednica vlade će posetu nastaviti sastankom sa velikim vojvodom Anrijem i predsednikom parlamenta Fernanom Etgenom, a sa gradonačelnicom Luksemburga Lidi Puafe obići će i Srpski kulturni centar u tom gradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić od danas u Luksemburgu, s premijerom o evropskim integracijama i odnosu EU i Zapadnog Balkana

Izvor: Blic, 09.Sep.2019

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi od danas u dvodnevnoj poseti Luksemburgu, tokom koje će se sastati s najvišim zvaničnicima te zemlje i učestvovati na Ekonomskom forumu Srbija-Luksemburg.

Nastavak na Blic...

Brnabić u dvodnevnoj poseti Luksemburgu

Izvor: Beta Video, 09.Sep.2019

LUKSEMBURG - Premijerka Srbije Ana Brnabić boravi u dvodnevnoj poseti Luksemburgu. (pokrivalice) Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.