Britanija u rasulu – šta se dešava sa Bregzitom

Izvor: RTS, 05.Sep.2019, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija u rasulu – šta se dešava sa Bregzitom

Posle tri poraza za dva dana u donjem domu britanskog parlamenta, tvrdo bregziterska vlada odustala je od protivljenja usvajanju zakona o sprečavanju izlaska iz Evropske unije bez sporazuma. Premijer Boris Džonson skoncentrisan je na raspisivanje parlamentarnih izbora, za njega je danas prvi dan predizborne kampanje.
Posle dva poraza u donjem domu parlamenta u samo jednom danu vlada Borisa Džonsona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i sedište Konzervativne stranke primorani su na taktičko povlačenje.

Svih 102 amandmana na zakon o sprečavanju tvrdog Bregzita je povučeno i time će Dom Lordova moći da taj zakon usvoji do kraja radne nedelje. Ali to nije i kraj rata.
Boris Džonson je juče naveo lidera opozicije Džeremija Korbina da javno kaže pod kojim uslovima je spreman da izađe na vanredne parlamentarne izbore 15. oktobra.
Korbin je naveo da je usvajanje ovog zakona taj uslov.
Dakle, očekuje se novo glasanje o tome da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora u ponedeljak, utorak ili sredu.
Još nije jasno kog dana će parlament biti raspušten.
Ukoliko Laburistička stranka bude glasala za ovaj zakon, Britanija ulazi u vanredne parlamentarne izbore 15. oktobra.
Ukoliko opozicija za to ne bude glasala, vladi ostaje još jedna mogućnost da u ova tri dana u parlament ubaci zakon o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za koji joj je potrebna samo prosta parlamentarna većina, a tu većinu uz broj pobunjenika u Laburističkoj stranci može da dobije.
Mlađi brat premijera Džonsona napustio je svoje poslaničko mesto u Konzervativnoj stranci, kao i svoje mesto u vladi uz obrazloženje da je između nacionalnog interesa, pošto je on za ostajanje u EU, i porodičnog interesa, izabrao ovaj prvi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.