Brisel ponovo uputio poruku Beogradu i Prištini

Izvor: B92, 04.Feb.2019, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel ponovo uputio poruku Beogradu i Prištini

Brisel -- EU je spremna da se što je pre moguće nastavi dijalog o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu u dijalogu Beograda i Prištine.

U tom cilju se paralelno radi i na ukidanju takse i na nastavku dijaloga, saznaje Tanjug u Briselu.

"EU paralelno radi na kako pitanju taksi tako i na spremnosti da se što pre nastavi rad na pravnoobavezujućem sporazumu. Momentum postoji, važna je politička volja sa obe strane", navode evropski diplomatski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvori za Tanjug.

U Briselu napominju da su u toku kontakti i sa Beogradom i sa Prištinom.

I dok u iz EU poručuju da su svesni da prištinske takse na robu iz Srbije limitiraju nastavak dijaloga, za sada nema odgovora na pitanje Tanjuga da li Brisel vidi i jednostrano usvajanje statuta Trepče kao mogući novi "kamen spoticanja" radi nastavka dijaloga dve strane.

Prištinska strana je još pre dve godine odbacili mogućnost da se o konfiskaciji rudarsko-metalurškog i hemijskog kombinata Trepča, koji su oni proglasili "kosovskom imovinom", razgovara u okviru dijaloga u Briselu, tvrdeći da je to "gotova stvar".

U EU naglašavaju da su oni kao posrednici u dijalogu "spremni da rade onoliko brzo koliko se Beograd i Priština dogovore", ali i da "poguraju" aktere kako bi ponovo seli za sto.

"U razgovoru sa predsednikom Hašimom Tačijem ponovila sam da takse moraju da budu povučene kako bi dijalog bio nastavljen što pre. Normalizacija odnosa je od ključnog značaja sa Kosovo, Srbiju, Zapadni Balkan i EU. Nema više vremena za gubljenje", poručila je 1. februara šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han, koji je direktno uključen u razgovore o ukadanju prištinske takse na robu iz centralne Srbije, kaže da se nada "obnovi pozitivne dinamike i ponovnom pokretanju dijaloga Beograda i Prištine".

I Federika Mogerini i Johanes Han smatraju da još ima vremena da se iskoristi "momenat" i da dođe postizanja pravnoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine tokom madata ove Komisiji, koji ističe u novembru ove godine.

I dok, zvanično, u EU kažu da još nemaju konkretan datum za mogući nastavak dijaloga Beograda i Prištine, nezvanično se navodi da je Brisel spreman da organizije sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u danima koji slede.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.