Brisel oprezan prema dogovoru iz Minska

Izvor: RTS, 12.Feb.2015, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel oprezan prema dogovoru iz Minska

Lideri Evropske unije na vanrednom samitu u Briselu pozdravili su sporazum o primirju postignut u Minsku i poručili da samo njegova potpuna primena može da vodi ukidanju sankcija prema Rusiji. Na samitu prvi put učestvuje grčki premijer Aleksis Cipras, čija je vlada odbacila dosadašnji evropski program za rešenje grčke dužničke krize. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Pravo iz Minska, posle 17 sati pregovora o rešavanju ukrajinske krize, nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland i predsednik Ukrajine Petro Porošenko stigli su u Brisel na vanredni samit šefova država članica Evropske unije.

"Sada je na ispitu odgovornost onih koji su potpisali dogovor i zemalja koje su posebno bile angažovane poslednjih dana. Ovo je ključni period jer je potpisan dogovor koji daje nadu, ali koji još uvek može da krene u bilo kom pravcu", kaže predsednik Francuske Fransoa Oland.
Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron rekao je da je ono što se događa na terenu važnije od papira.
"Ako je reč o istinskom prekidu vatre u Ukrajini, mi to pozdravljamo. Akcije na terenu su važnije od reči na papiru. Vladimir Putin treba da zna: ako se njegovo ponašanje ne promeni, sankcije se neće ukidati", kaže Kameron.
Više nego oprezno, EU lideri pozdravili su vest o sporazumu o primirju u Ukrajini uz ogradu da treba sačekati njegovu primenu. Vesti iz Minska će verovatno skloniti sa stola debatu o naoružavanju Ukrajine, ali sankcije prema Rusiji za sada ostaju na snazi – najkraće do sledećeg sastanka u martu.
Druga tema koja zadaje glavobolju jeste pitanje Grčke. Prvi put na evropskom samitu učestvuje premijer Cipras, i to samo dan nakon što je potpuno propao pokušaj ministara finansija evrozone da se sa grčkim kolegom dogovore o nastavku evropske pomoći Grčkoj.
"Siguran sam da ćemo zajedno postići prihvatljivo rešenje koje će zalečiti rane od mera štednje u Evropi i vratiti Evropu na put rasta i socijalne kohezije", kaže Cipras.
Nemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je da se kredibilitet Evrope temelji na sporazumima i pouzdanosti.
"Radujem se susretu sa novim premijerom i naglašavam da Evropska unija uvek teži kompromisima. Ali kredibilitet Evrope temelji se na sporazumima i potrebi da budemo pouzdani prema partnerima", rekla je Merkelova.
Grčka vlada odbija da prihvati produženje paketa pomoći dogovorenog sa EU koji zauzvrat traži dalje mere štednje i reforme.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra tehnički pregovori Grčke i "trojke"?

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Feb.2015

Grčki premijer Aleksis Cipras i predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum dogovorili su danas da pregovori između Grčke i "trojke" međunarodnih kreditora počnu sutra na tehničkom nivou, izjavio je jedan neimenovani evropski diplomata, prenosi briselski portal "EUobzerver"...To će biti tehnička procena...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Slabosti sporazuma iz Minska

Izvor: EurActiv Srbija, 13.Feb.2015, 14:52

Mirovni sporazum iz Minska je nepotpun i postoji velika opasnost da propadne, ukazuju poznavaoci prilika. Na terenu se 13. februara nastavljaju borbe uprkos proglašenju primirja, koje doduše stupa na snagu tek 15. februara. Analitičari su ukazali i da se Vašington, inače sveprisutan na kriznim područjima,...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.