Izvor: RTS, 06.Okt.2022, 12:37

Brisel o uvozu ruske nafte na Zapadni Balkan u decembru; usvojen novi paket sankcija Rusiji

Evropska unija je odložila odluku o mogućem izuzeću Zapadnog Balkana iz zabrane uvoza ruske nafte i vratiće se ovom pitanju pre nego što zabrana stupi na snagu 1. decembra, izjavio je u Briselu evropski zvaničnik uključen u pripremu sankcija Rusiji.
Pre 1. decembra moraćemo da odlučimo da li će Hrvatska moći da i dalje uvozi rusku naftu pomorskim putem i zatim je dostavlja drugima na Zapadnom Balkanu, rečeno je u Briselu.

Evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zvaničnik je naglasio da je sa stanovišta EU "poželjno da su zemlje kandidati usklađene sa politikom sankcija, a da će debata pokazati koliko će neusklađenost Srbije uticati na derogaciju, odnosno odluku o izuzeću iz zabrane ruske nafte".
Izvori navode da zemlje članice treba da odluče da li Zapadni Balkan može da ima "privilegovaniju poziciju" nego same članice u pogledu uvoza ruske nafte, "imajući u vidu da je reč o trećim zemljama koje su nam vrlo bliske".
Novi paket sankcija Rusiji EU je danas usvojila novi, osmi paket sankcija Rusiji zbog, kako je navedeno, ilegalne aneksije regiona u Ukrajini.
Usvojeni paket uvodi ograničenje cena za pomorski transport ruske nafte za treće zemlje i "dalja ograničenja pomorskog transporta sirove nafte i naftnih derivata u treće zemlje". 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU O ZABRANI UVOZA RUSKE NAFTE ZA ZAPADNI BALKAN : "Nema potrebe da se sada donosi odluka o ovome"

Izvor: Blic, 06.Okt.2022

Savet EU u Briselu danas je odlučio da uvede novi, osmi paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji, a kako je izvor iz Evropske komisije rekao na sastancima ambasadora EU bilo je vrlo malo reči o snabdevanju Zapadnog Balkana naftom.

Nastavak na Blic...

EU odložila odluku o mogućem izuzeću Zapadnog Balkana iz zabrane uvoza ruske nafte

Izvor: Danas, 06.Okt.2022

Evropska unija je odložila odluku o mogućem izuzeću Zapadnog Balkana iz zabrane uvoza ruske nafte i vratiće se ovom pitanju pre nego što zabrana stupi na snagu 1. decembra, izjavio je u Briselu evropski zvaničnik, uključen u pripremu sankcija prema Rusiji, javio je danas RTS.

Nastavak na Danas...

Hrvatska stopira rusku naftu za Srbiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Okt.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić hrvatsko insistiranje na uvođenju sankcija Rusiji smatra miješanjem u unutrašnje stvari zemlje i poručuje da će se Srbija snaći i bez ruske nafte.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

"DO 1. DECEMBRA VODIĆE SE TEŠKI RAZGOVORI" Brnabić: Hrvatska koristi energetiku u političke svrhe

Izvor: Blic, 07.Okt.2022, 09:43

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je ohrabrujuća vest o tome da se odlaže odluka EU o zabrani uvoza ruske za zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija do 1. decembra i da će se do tada "voditi teški razgovori".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.