Brisel: Srbija napredovala ka EU

Izvor: B92, 19.Sep.2011, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Srbija napredovala ka EU

Brisel -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i evropski komesar Štefan File konstatovali da je Srbija postigla veliki napredak ka dobijanju statusa kandidata u EU.

Đelić je istakao da su ulažu dodatni napori kako bi u mišljenje Komisije bio uključen i datum za početak pregovora o članstvu. Ipak, to je sada mnogo teže.

On je dodao da će svi ti napori biće pojačani u predstojećih nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelja.

Đelić posle sastanka sa Fileom, rekao da su posebno pohvaljeni rezultati rada Srbije u oblasti reforme pravodsuđa, borbe protiv korupcije, gde je za 70 odsto povećen broj otkrivenih slučajeva, i u vezi sa usvajanjem zakona o restituciji i javnoj svojini.

Sastanak Đelića i evropskog komesara za proširenje je "potrajao", i bio je plodonosan, rekao je funkcioner Komisije.

"Potrajalo je, ali je vredelo. Mnoge smo stvari raščistil i zato je sastanak trajao, neuobičajeno dugo, skoro sat i po vremena", rekao je taj funkioner.

Na pitanje o Kosovu, Đelić je odgovorio da sa stanovišta EK postoje tri važna elementa za Kosovo: "Dogovor o carinskim pečatima, koji je već postignut, zatim učešće predstavnika Kosova na regionalnim konferencijama tako da se ne kriši Ustav Srbije, i sloboda kretanja robe i ljudi".

Prema Đelićevim rečima, konačna odluka o kandidaturi i početku pregovora pripada članicama EU.

"U tom smislu je razrešenje situacije u vezi sa carinskim prelazima 1 i 31 (Jarinje i Branjak) od velikog značaja ", zaključio je Đelić.

Đelićev sastanak sa Fileom dolazi manje od mesec dana od objavljivanja izveštaja EK o napretku Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Taj izveštaj Komisija će biti objavljen 12. oktobra.

Susretom sa Fileom, Đelić je započeo seriju sastanaka sa evropskim funkcionerima.

Potpredsednik srpske vlade tokom dana će razgovarati i sa drugim članovima Komisije, kao i sa poslanicima Evropskog parlamenta, a popodne će otvoriti manifestaciju Dani Srbije u EP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.