Brisel: Ove usluge banaka su preskupe, potrebno sniženje

Izvor: B92, 24.Maj.2023, 17:39

Brisel: Ove usluge banaka su preskupe, potrebno sniženje

Evropska unija je danas predstavila planove za sniženje cena finansijskih proizvoda za individualne investitore.

Brisel smatra da su cene usluga banaka i osiguravajućih društava, uz dodatne provizije, previsoke za individualne investitore i želi da snižavanjem ojača sopstveno tržište kapitala, prenosi Rojters.

Naknade koje moraju da plaćaju individualni investori su za 40 odsto veće nego one >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje plaćaju institucionalni investitori, saopštila je Evropska komisija (EK).

Nemačka, Italija i Francuska se žestoko protive totalnom ukidanju provizija na ove proizvode, tako da je EK odlučila da postupa korak po korak.

EK predlaže delimičnu zabranu provizije uz pooštrenu kontrolu finansijskih proizvoda, koji će kupcu morati da ponude konkretnu vrednost za uloženi novac.

U 2021. godini su domaćinstva u EU držala samo 17 odsto svoje ukupne imovine u akcijama i obveznicama, što je značajno manje nego u SAD, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.