Brisel: Ipak sastanak utroje, po drugi put

Izvor: Mondo, 02.Apr.2013, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Ipak sastanak "utroje", po drugi put

Pregovori delegacija vlada Beograda i Prištine, uz posredovanje predstavnice EU Ketrin Ešton, nastavljeni su večeras novim trojnim sastakom u Briselu, rečeno je agenciji Beta u sedištu EU.

Pre sastanka obeju delegacija i Ketrin Ešton drugi bilateralni sastanak danas održala je prvo delegacija Beograda a potom i Prištine.

Prvi sastanka okončan je "tehničkom pauzom" u dijalogu, danas posle podne, koja je iskorišćena za konsultacije delegacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Ta "tehnička pauza" pre druge runde današnjih bilateralnih sastanaka, bar prema izjavi šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet i člana delegacije Aleksandra Vulina za TV Prva, bila je neminovna jer su u razgovoru "podignuti tonovi".

"Vučić zna da se izbori za Srbiju argumentovanim mišljenjem ali ako neko neće da razume onda u razgovoru može da dođe po povišenja tona. Vučić nije prvi podigao glas ali nije dao na sebe", opisao je Aleksandar Vulin razgovor Vučića i šefa prištinske delegacije Hašima Tačija.

Vulin nije precizirao oko čega su tačno "podignuti glasovi", ali kaže da su za Beograd najvažnija pitanja sudstva, policije i neprisustva kosovske vojske u srpskim sredinama i za to su dati "snažni argumenti".

"Naša delegacija ponovo razgovara sa Ketrin Ešton kako bismo videli u kojoj meri možemo da nastavimo sa dijalogom i koliko je Priština daleko od kompromisa, jer srpska strana je jasno pokazala da je spremna na kompromis", rekao je Vulin.

Kako je zaključio, za Srbiju nijedan dan nije "Dan d", i razgovori i traganje za rešenjem će, što se Beograda tiče, biti nastavljeni.

U ranijoj izjavi danas Vulin je rekao da je ova runda dijaloga "najmučnija do sada" i istakao da se pred pregovaračima nije u dosadašnjem toku razgovora pojavio nijedan novi papir, te da je "sve već poznato".

On je za B92 rekao da Srbija, kao i do sada, iskazuje izuzetnu spremnost za kompromis, ali da druga pregovaračka strana ne pokazuje fleksibilnost.

"Ništa se spektakularno ovđe ne dešava, puno je pritisaka i mi smo spremni da sve izdržimo", naglasio je Vulin.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocijenio je da posebnu snagu Srbiji na tekućim razgovorima daje prisustvo prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, jer je, kako je rekao, očigledno da Vučića u Briselu izuzetno respektuju.

On nije želio ulaziti u prognoze koliko bi današnja runda pregovora u Briselu mogla da traje.

"Sve je neizvesno. To što visoki predstavnik EU Ketrin Ešton sutra nije u Briselu ništa ne znači. Biće još rundi, mi ne pregovaramo samo zbog datuma. Nama je ispred svega integritet zemlje", rekao je Vulin.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči, koji je takođe u Briselu, rekao je za kosovsku televiziju KTV da je prekid u pregovorima napravljena na zahtev srpske strane i da je optimista da će biti postignut sporazum večeras.

"Dobro smo pripremljeni i spremni da donesemo odluke u korist građana i naše zemlje", rekao je Kuči.

Današnja diplomatska aktivnost u Briselu započela je susretom visoke predstavnice za EU sa delegacijom Beograda, potom je Katrin Ešton obavila i odvojeni sastanak sa prištinskom delegacijom da bi posle kraće pauze počeo sastanak na kome učestvuju sve tri strane.

U srpskoj delegaciji koja je na pregovorima u Briselu su, pored premijera Ivice Dačića i vicepremijer Aleksandar Vučić, kao i potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. Veći deo naše i albanske delegacije u Briselu se nalazi od sinoć.

Glavno pitanje o kome će se i danas pregovarati jesu ovlašćenja, odnosno nivo ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština. Pre svega, onih koji se tiču oblasti sudstva i policije, odnosno ovlašćenja u imenovanju komandira i sudija.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je pre početka njegovog sastanka sa Eštonovom da su predlozi koje je Priština pripremila za osmu rundu dijaloga u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima.

"Ovo je istorijski dan. Odlučujući momenat za moju zemlju, ali i za ceo region".

Tači je rekao da je delegacija Prištine spremna na dogovor, ali da neće menjati stav i da neće prihvatiti ništa što izlazi iz okvira kosovskog ustava.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog premijera on se danas u Briselu sastao i sa američkim pomoćnikom državnog sekretara Filipom Rikerom.

On je tom prilikom rekao da bi eventualni dogovor označio početak zatvaranja poglavlja sukoba i otvorio poglavlje saradnje i evro-atlanstske integracije Kosova i Srbije.

Tokom sastanka bilo je reči o očekivanjima rezultata dijaloga koji je u toku u Briselu.

Kako se navodi, Tači je istakao u razgovoru posvećenost i predanost kosovske vlade za uspostavljanjem dobrog susedstva i evro-atlanstke integracije Kosova.

On je ocenio da bi eventualno postizanje dogovora sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem otvorilo put za normalizaciju odnosa i da bi označilo početak zatvaranja poglavlja sukoba i početak otvaranja poglavlja saradnje i evroatlantske integracije "dve zemlje".

Riker je naglasio da su SAD posvećene promovisanju dijaloga i miroljubivog rešavanja svih otvorenih pitanja između Srbije i Kosova, te dodao da Vašington podržava teritorijalni integritet Kosova.

U delegaciji Prištine su i potpredsednici kosovske vlade Hajredin Kuči, Edita Tahiri i Slobodan Petrović.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije Maja Kocijančić izjavila je da je dijalog Beograda i Prištine u ključnoj fazi, ali da će se tek videti kakav će biti rezultat.

"Mi radimo da bi došlo do dogovora i u ovom trenutku prerano je da kažemo više od toga", izjavila je Kocijačnić.

Ona, međutim, nije mogla da potvrdi postojanje bilo kakvog dokumenta ili predloga Ketrin Ešton za dve pregovaračke strane.

"Ne. To su pregovori, oni razgovaraju o konkretnim stvarima ali to su stvarno pregovori. EU samo posreduje. Ne mogu potvrditi nikakav papir. Mogu samo reći da mi jasno i svim snagama radimo na tome da bi došlo do rešenja ovih pitanja koji su na stolu u ovom dijalogu", rekla je Kocijančić.

U Beogradu je juče održan poslednji sastanak državnog vrha, a kako je objasnio predsednik Srbije Tomislav Nikolić postoji nekoliko neprihvatljivih stvari za Srbiju.

"Nije prihvatljivo da buduća vojska Kosova bude na teritoriji zajednice srpskih opština, a važno je da ta zajednica odlučuje o policiji i pravosuđu", rkeao je Nikolić

Ključno pitanje današnjeg dijaloga je da li će se postići nagodba između zahteva Srbije da Srbi na Kosovu dobiju institucionalnu zaštitu svojih interesa, i ponude Prištine, a to je Ahtisarijev plan, koji srpska strana smatra potpuno neprihvatljivim.

(MONDO/agencije/Foto:@dusan_gajic/Twitter)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Zvaničnici Srbije, Kosova i EU nastavili pregovore

Izvor: Beta, 02.Apr.2013

BRISEL, 2. aprila 2013. (Beta) - Pregovori delegacija vlada Kosova i Srbije, uz posredovanje predstavnice EU Ketrin Ešton, nastavljeni su u utorak uveče novim trojnim sastakom u Briselu, rečeno je agenciji

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.