Brisel: Dokument o Kosovu više meseci stara skica

Izvor: Press, 17.Mar.2013, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Dokument o Kosovu više meseci stara skica

Zvaničnici u EK su istakli da takav zvanični dokument, čija se navodna verzija pojavila u jednom srpskom listu, nije sačinjen od visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i njenih saradnika kao ponuda za
"normalizaciju odnosa Beograd-Kosovo" stranama u dijalogu koje se sastaju iduće srede.

Zamoljena da potvrdi ili opovrgne postojanje ovog dokumenta, Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, izjavila je da "Evropska komisija ne komentariše pisanje medija".

Srpski premijer Ivica Dačić i šef diplomatije vlade u Prištini Enver Hodžaj su demantovali da im je uručen predlog za "Evropski region Sever Kosova".

Takvo rešenje bi značila da se nudi nešto drugo umesto zahteva Beograda za formiranje zajednice srpskih opština koja bi obuhvatila opštine na severu, ali i ostalom delu Kosova gde Srbi čine većinu, i o čemu se uveliko pregovara u dijalogu Beograd-Priština.

Neki medjunarodni izvori na danas završenom "Briselskom forumu", koji okuplja istaknute političke ličnosti Evrope i SAD i na kojem je jedna od tema bio Zapadni Balkan, naveli su da je izgleda reč o
"obrisima" mogućeg rešenja koje je iz krugova EU, više u vidu neobaveznog "predloga za razmišljanje", poteklo negde krajem avgusta prošle godine.



 
Drugi upućeni politički zvaničnici su u kuloarima "Briselskog foruma" Beti izneli tvrdnju da je ponuda za "Evropski region Sever Kosova" u suštini kao neobavezujući "non-pejper" okolišno došla u ruke novoj srpskoj vladi u septembru prošle godine.

Ovi izvori smatraju da, iako taj nezvanični "obris" rešenja nije prihvaćen niti se o njemu konkretno razgovaralo tokom šest rundi dijaloga, neke smernice u tom dokumentu su ostale prepoznatljive i u
pregovorima o zajednici srpskih opština, što bi trebalo da bude ključno rešenje za nagodbu o "normalizaciji odnosa" Beograd-Priština, u čemu se već znatno odmaklo.

Upućeni politički zvaničnici na "Briselskom forumu" su preneli da se u trojnim razgovorima Dačić-Ešton-Tači razgovara o rešenjima za neke bitne stavke zajednice srpskih opština, vezane za bitne nadležnosti, uključujući policiju i pravosudje.

Zamoljeni da kažu da li će u predstojećim rundama dijaloga biti reči i o medjunarodno garantovanoj zaštiti srpskih crkava I manastira, nestalim licima, povratku izbeglica i imovini Srba i
srpskih firmi i banaka na Kosovu, ovi zvaničnici su rekli da zasad srpska strana to još nije pokrenula, ali da se to čini neminovnim.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je juče na "Briselskom forumu" ocenila da premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači mogu postići sporazum u dijalogu Beograd-Priština, uz napomenu da "to zavisi od toga da li ćemo naći rešenja za neke ozbiljne probleme koje oni imaju".



Ona je naglasila da je ovih dana u Prištini i Beogradu razgovarala s tamošnjim čelnicima vlasti i prvacima opozicionih političkih stranka i podvukla da smatra da "medju njima postoji istinska volja da se to ostvari".

"A ja ću učiniti sve što mogu da oni u tome uspeju", istakla je visoka predstavnica EU.

Srpski premijer Ivica Dačić je danas izjavio da je postizanje dogovora neizvesno, jer ne vidi da bi kosovski premijer Tači pristao na izvršna ili zakonodavna ovlašćenja za zajednicu srpskih
opština, a, podvukao je, "za nas je neprihvaltljivo da pristanemo na zakone Kosova".

Ministar spoljnih poslova Kosova Kosova Enver Hodžaj je izneo stav Prištine da odnosi na severu treba da budu uredjeni prema rešenjima u Ustavu Kosova.

U kosovskom ustavu je Ahtisarijev plan postavljen kao okvir za povezivanje opština sa srpskom većinom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Izvori: "Obrisi" rešenja za Kosovo

Izvor: B92, 17.Mar.2013

Brisel -- U Evropskoj komisiji nemaju saznanja o navodnom predlogu EU Beogradu da se na severu Kosova ustanovi "evropski region" uklopljen u prištinsku vlast i zakone...S druge strane, međunarodni politički izvori navode da je možda reč o neobavezujućim "obrisima" rešenja od pre više meseci,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.