Bregzit napreduje, ali ne onako kako bi trebalo

Izvor: B92, 28.Sep.2017, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bregzit napreduje, ali ne onako kako bi trebalo

Brisel -- Britanija i EU preduzele su odlučujuće korake u pregovorima o Bregzitu nakon govora britanske premijerke Tereze Mej, ali preostaje još dosta posla.

Pregovarač EU o Bregzitu Mišel Barnije i njegov britanski kolega Dejvid Dejvis su, posle četvrte runde pregovora u Briselu, saopštili da je postignut napredak, ali da, prema rečima Barnijea, još uvek nisu tamo "gde bi trebalo da budu", prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencija Frans pres.

"Zahvaljujući konstruktivnom i odlučnom maniru, koji su obe strane zauzele tokom ovih pregovora, verujem da preduzimamo ključne korake", izjavio je Dejvis na konferenciji za novinare sa Barnijeom u sedištu Evropske komisije.

Barnije je izjavio da su dve strane razjasnile neka pitanja, kao i da bi se o tranzicionom periodu nakon što Britanija napusti evropski blok, trebalo razgovarati u drugoj fazi pregovora.

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU krajem marta 2019, dve godine pošto je Tereza Mej 29. marta ove godine zvanično pokrenula proceduru o istupanju.

Prva etapa pregovora se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja, sudbini evropskih državljana u Velikoj Britanijii posle Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.

Druga faza pregovora će se odnositi na buduće trgovinske veze Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome se predvidja između decembra 2017. i proleća 2018.

Sporazum bi potom trebalo da se finalizuje do oktobra 2018, i onda ostaje period od šest meseci, do marta 2019. kada bi trebalo da se završi ratifikacija sporazuma u zemljama-članicama i usledi zvaničan izlazak Velike Britanije iz EU.

Velika Britanija je na referendumu 23. juna 2016. glasovima 52 odsto izašlih birača odlučila da izađe iz Unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.