Bregzit dovodi do raspada EU

Izvor: Radio 021, 11.Jun.2016, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bregzit dovodi do raspada EU"

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi da dovede do raspada te zajednice, upozorila je ministarka spoljnih poslova Švedske Margot Valstrom.

Bregzit bi, prema njenoj oceni, mogao da izazove domino-efekat i da dovede do novih zahteva za referendumima i povlašćenim uslovima u drugim zemljama.

"To bi moglo da utiče na druge članice EU koje će reći: 'Ako oni mogu da izađu, možda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bi trebalo da i mi imamo referendume i možda bi i mi trebalo da izađemo'", izjavila je Valstrom u intervjuu za Bi-Bi-Si, koji je danas objavljen.

Domino efekat bi se, prema njenim rečima, duboko osetio, nezavisno od ishoda glasanja.

Druge zemlje bi mogle da slede primer Britanije i u slučaju da na referendumu većina glasa za ostanak u Uniji.

"Ako ostanu, to bi možda takodje navelo druge zemlje da kažu: 'Oni su pregovarali, pitali su i tražili da imaju poseban tretman, zato ne bismo i mi?'", rekla je Valstrom.

Švedska ministarka je izrazila nadu da će Britanija ostati u EU, navodeći da je ta zemlja važan trgovinski partner Švedske i da tamo živi oko 90.000 Švedjana.

Referendum o ostanku Velike Britanije u EU biće održan 23. juna.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.