Bregzit: Britanija će morati da pravi kompromise

Izvor: B92, 29.Jan.2020, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bregzit: "Britanija će morati da pravi kompromise"

Berlin -- Velika Britanija će morati da napravi kompromis po pitanju prava potrošača i zaštite životne sredine, ukoliko želi da zadrži puni pristup tržištu EU.

"Svi želimo nulte tarife i nulte trgovinske barijere, ali to takođe znači i nulti damping i nultu nelojalnu konkurenciju", napisao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas u autorskom tekstu za nemački Cajt, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Bez sličnih standarda za zaštitu naših radnika, potrošača i životne sredine ne može doći do punog pristupa najvećem jedinstvenom tržištu na svetu", dodaje on.

Prema njegovim rečima, Britanija i EU će zato morati da vode pregovore o svojim ekonomskim odnosima nakon Bregzita "na način koji neće štetiti Evropskoj uniji".

On je dodao i da će po pitanju bezbednosti i odbrane Britanija i EU morati da razviju nove oblike saradnje, poput stvaranja Evropskog saveta bezbednosti, koji bi koordinisao zajedničke pozicije o strateškim pitanjima i koji bi brže odgovarao na međunarodne krize.

On je kazao i da će vrata EU uvek ostati otvorena za Britaniju ako odluči da se vrati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.