Brazilski lider besan: To je pretnja. Sporazum sa Merkosurom – nemoguć

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 14:54

Brazilski lider besan: "To je pretnja. Sporazum sa Merkosurom – nemoguć"

Na osnovu najnovijeg predloga EU za trgovinski sporazum sa južnoameričkim blokom Merkosur je nemoguće postići dogovor jer uključuje pretnju Brazilu.

To je izjavio predsednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva.

Brazilski lider je mislio na dodatak dogovora EU koji povezuje održivost i posvećenost klimatskim promenama, kao i uvođenje kazni za nacije koje ne uspeju da postignu rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u skladu sa klimatskim ciljevima navedenim u Sporazumu postignutom u Parizu 2015. godine, preneo je Rojters.

"Ja sam na raspolaganju za postizanje dogovora (o Merkosuru), ali sa ovim dodatnim pismom iz EU, to nije moguće", rekao je Lula u Parizu.

Prema njegovim rečima, pismo predstavlja pretnju strateškom partneru Brazilu.

Lula je, takođe, rekao da Ujedinjene nacije moraju da povrate političku snagu i kritikovao Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond da su ostavili po strani štošta što ljudi žele u poređenju sa njihovim očekivanjima.

"UN treba da ponovo postanu reprezentativne, da imaju političku snagu", rekao je Lula.

Prema njegovim rečima, ne može se dozvoliti da institucije funkcionišu na pogrešan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.