Bramerc odlaže datum pregovora

Izvor: S media, 24.Maj.2011, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc odlaže datum pregovora

Bez obzira na to koliki ”gas” damo na polju reformi, dobijanje datuma za početak pregovora do kraja godine nije realan cilj.

Negativan izveštaj haškog tužioca ne ugrožava dobijanje kandidature, već početak pregovora. Na popravnom zbog Haga, borbe protiv korupcije, regulatornih tela

Srbija još ima velike šanse da dobije status kandidata za EU do kraja godine, ali je gotovo izvesno da u istom paketu neće biti i datum za otpočinjanje pregovora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Evropska komisija će u oktobru članicama preporučiti da podignu ruku za kandidaturu, ali će i Beogradu isporučiti spisak oblasti u kojima će Srbija morati ”na popravni”.

Zavisimo od saradnje s Hagom

Pregovori Hrvatske i EU: I dalje bez pravog datuma

Bramerc podneo negativan izveštaj SB

U vrhu te liste biće završetak saradnje sa Tribunalom za ratne zločine, ali i snažnija borba protiv korupcije, jačanje nezavisnih regulatornih tela, kao i pravne države u svim segmentima.

Negativan ton junskog izveštaja glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, koji je strategiju Srbije za pronalaženje begunaca nazvao neuspešnom, vratio nas je korak nazad u evropskim integracijama. Da li će, osim datuma za pregovore, biti odložen i status kandidata definitivno će se znati u decembru, kada Bramerc u Njujork šalje sledeći izveštaj.

- Što više napredujemo na putu EU, haški uslov biće sve tvrđi, ali je sada važno da se fokusiramo na reformsku agendu, odnosno ispunjavanje 96 tačaka Akcionog plana Vlade - čuli smo od potpredsednika Vlade Božidara Đelića.

On najavljuje da će 10. juna, na plenarnoj sednici Unapređenog dijaloga sa Evropom, biti napravljen presek onoga što je u zadatim reformama do sada učinjeno i napravljena strategija u kojim segmentima stvari moraju da se ubrzaju.

Predsednik skupštinskog odbora za evropske integracije Laslo Varga kaže za ”Novosti” da bez obzira na to koliki ”gas” damo na polju reformi, dobijanje datuma za početak pregovora do kraja godine nije realan cilj.

- Najrealnije je da datum za pregovore dobijemo tek u drugoj polovini sledeće godine, posle parlamentarnih izbora i formiranja nove vlade.

U kabinetu evropske šefice diplomatije Ketrin Ešton samo poručuju da će sve biti mnogo jasnije na jesen, kada Evropska komisija završava izveštaj o napretku naše zemlje.

TEST I DIJALOG S PRIŠTINOM

DOK potpredsednik Đelić tvrdi da rezultati dijaloga s Prištinom neće biti uslov za dobijanje statusa kandidata za pristupanje EU, Laslo Varga smatra drugačije:

- Pregovori možda nisu formalni uslov, ali će njihov napredak neposredno uticati na to da li će u izveštaju Evropske komisije 12. oktobra provejavati pozitivan ili negativan ton.

(Večernje novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.