Borelj se dodvorava Kubi: Mi smo mnogo važniji od Rusije ili Kine

Izvor: B92, 28.Maj.2023, 14:28

Borelj se dodvorava Kubi: "Mi smo mnogo važniji od Rusije ili Kine"

Šef diplomatije Evropske unije (EU) Žozep Borelj pozvao je Kubu da ojača ekonomske odnose s Evropskom unijom.

Borelj je pozvao kubansku vladu da ojača svoje odnose s blokom, glavnim trgovinskim partnerom i investitorom u odnosu na druge ekonomske aktere poput Kine i Rusije.

"Znam da se sada Kuba suočava, u konkretnom slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << energije, električne energije i goriva, sa posebno teškom situacijom te stoga moramo ojačati ekonomske veze sa Evropskom unijom", rekao je Borelj u sklopu posete Kubi.

Istakao je da je blok od 27 zemalja glavni trgovinski partner Kube, koji čini 32 posto njene spoljnotrgovinske razmene u poređenju sa 8 posto iz Kine i 8 posto iz Rusije te pruža najveću razvojnu pomoć.

"Jasno je da smo mi mnogo važniji od drugih ekonomskih aktera kao što su Rusija ili Kina", istakao je Borrell.

Njegove izjave dolaze skoro nedelju dana nakon što su Rusija i Kuba potpisale ekonomske sporazume u desetak sektora tokom posete Havani zamenika ruskog premijera Dmitrija Černišenka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.