Izvor: RTS, 21.Jun.2021, 20:19

Borelj podneo izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, u utorak međuvladina konferencija Srbija-EU

O dijalogu Beograda i Prištine govorilo se u Briselu na sastanku ministara spoljnih poslova članica Evropske Unije. Šef diplomatije EU Žozep Borelj izvestio je ministre spoljnih poslova zemalja članica o nedavnom sastanku delegacija Beograda i Prištine.
Uz mnoge druge teme za ministre spoljnih poslova od Belorusije do Latinske Amerike, Žozep Borelj ih je izvestio i o toku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dijaloga Beograda i Prištine, o poslednjem sastanku koji su evropski posrednici ocenili da je bio težak, ali potreban i da su, ipak, obe strane prihvatile da je dijalog jedini put do normalizacije odnosa.

"Nisam razgovarao sa predsednikom Bajdenom o dijalogu, ali jesam sa sekretarom Blinkenom. Saradnja je mnogo bolja, bez pokušaja Vašingtona da se nametne u dijalogu koji vodi EU. Obavestio sam ministre da planiramo novi sastanak pre kraja jula", rekao je Borelj.
Žozep Borelj će i sutra u Luksemburgu predvoditi delegaciju EU, kada se na drugoj strani stola, na međuvladinoj konferenciji Srbija-EU nađu i predstavnici Srbije. Delegaciju predvode premijerka Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Očekuje se da će tada biti predstavljena i formalno nova metodologija pregovora o članstvu koja je nedavno usvojena. Po toj metodologiji pregovaračka poglavlja su tematski svrstana u šest klastera.
Sutra, međutim, neće biti otvoreno nijedno poglavlje, odnosno klaster, jer neke zemlje članice nisu dale saglasne za to, smatrajući da uprkos određenim pomacima nije Srbija napravila dovoljan napredak, pre svega u oblasti vladavine prava.
Zato se očekuju i sutra pozivi da se pre svega ubrzaju reforme u toj oblasti, kada je reč o nezavisnosti pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i medijskim slobodama i da će delegaciji Srbije biti predočeno da će u slučaju da potrebni uslovi budu ispunjeni u vezi sa vladavinom prava i specifičnim zahtevima u tim klasterima, klasteri 3 i 4 moći da budu otvoreni na sledećoj međuvladinoj konferenciji do kraja ove godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.