Borelj: Tražimo diplomatsko rešenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2022, 13:40

Borelj: Tražimo diplomatsko rešenje

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, ocenio je danas da Evropa trenutno živi u najgoroj krizi od završetka Hladnog rata i da se ne može predvideti šta će se sledeće dogoditi.

Govoreći pred Evropskim parlamentom o ukrajinskoj krizi, Žosep Borelj je naveo da istovremeno postoje i "ohrabrjujući znaci", ali i "veoma zabrinjavajući događaji", poput glasanja u ruskoj Dumi kojim se od predsednika Vladimira Putina traži da prizna nezavisnost dve "republike" u Donbasu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Ne znamo šta će Putin da uradi. Ali ono što je jasno jeste da moramo da nastavimo da radimo na dva koloseka istovremeno: na spremnosti da učestvujemo u pregovorima jer i Rusija ima bezbednosne brige koje se moraju uzeti u obzir, a sa druge strane, da pripremimo naše kapacitete za odgovor i odvraćanje, uključujući i sankcije", izjavio je Borelj.

On kazao da EU radi na mogućim sankcijama i da je spremna da reaguje u slučaju dalje agresije Rusije na Ukrajinu, ali naglašava da se Brisel prvenstveno zalaže za diplomastko reseenje.

"Ova kriza ne pogađa samo Ukrajince, i ne samo Evropljane, ona utiče na pravac kojim ide čovečanstvo", zaključio je Borelj.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.