Borelj: „Severni tok 2“ ne doprinosi ni diverzifikaciji snabdevanja energijom, niti energetskoj nezavisnosti EU

Izvor: Vostok.rs, 27.Feb.2021, 11:15

Borelj: „Severni tok 2“ ne doprinosi ni diverzifikaciji snabdevanja energijom, niti energetskoj nezavisnosti EU

Projekat gasovoda „Severni tok 2“ ima političku komponentu, on ne promoviše energetsku bezbednost Evrope, ali Evropska komisija ne može da zabrani privatnim kompanijama da ulažu u njega, saopštio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.
„Evropska komisija, čiji sam potpredsednik, više puta je jasno istakla da 'Severni tok 2' ne doprinosi ni diverzifikaciji snabdevanja Evrope energijom, niti energetskoj nezavisnosti Evropske unije. Ali Evropska komisija ne može da spreči privatne kompanije da ulažu u industrijski projekat“, rekao je Borelj u intervjuu za časopis „Špigl“. On je dodao, da nije saglasan sa stavom nemačke Vlade, koja smatra „Severni tok 2“ čisto ekonomskim projektom, ukazujući, da „projekti ovog tipa nisu samo ekonomski, oni uvek imaju i geopolitičku komponentu“.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.