Izvor: Piplmetar.rs, 26.Feb.2024, 02:30

Borelj: Razgovori sa Vučićem i Kurtijem u Minhenu bili bezuspešni

RTSdanas 00:27

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kaže da je, tokom Minhenske bezbednosne konferencije, na odvojenim sastancima razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem o deeskalaciji tenzija u odnosima između Beograda i Prištine, ali da su razgovori nažalost >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << bili bezuspešni.
Sumirajući rezulate Minhenske bezbednosne konferencije održane prošle sedmice, Žozep Borelj je rekao da je na tom skupu predstavio četiri glavna zadatka geopolitičke agende EU – veća i brža podrška Ukrajini, okončanje humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze i sprovođenje rešenja o uspostavljanju dve države, poboljšanje odnosa EU sa „globalnim jugom“ i jačanje odbrane i bezbednosti Unije, prenosi RTS.
U tekstu objavljenom na sajtu službe EU za spoljne poslove, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost ukazuje na to da je atmosfera na ovogodišnjoj konferenciji u Minhenu bila posebna jer su, kako je naveo, svi postali svesni da je Evropa u opasnosti zbog dva rata u blizini i mnoštva potencijalnih sukoba širom sveta.
Borelj ističe da je imao veliki broj bilateralnih susreta sa partnerima EU iz celog sveta. Navodi i da je na odvojenim sastancima razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem – „ali nažalost bezuspešno“.
Šef evropske diplomatije podsetio je i da su prvog dana konferencije učesnici saznali za smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji u Sibiru i da su mu odali počast 19. februara, u prisustvu njegove žene.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Povezane vesti
Najnovije
Politika



Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Borelj: Bezuspešni razgovori s Vučićem i Kurtijem o deeskalaciji

Izvor: Blic, 26.Feb.2024

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji imao odvojene sastanke predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem o deeskalaciji tenzija u odnosima između...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.