Izvor: RTS, 21.Feb.2022, 20:50

Borelj: Nema mesta u Evropi za podeljenu BiH, spremni smo da koristimo i sankcije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj poručio je da u Evropi nema mesta za podeljenu BiH, naglasivši da je Brisel spreman da kao krajnju meru upotrebi i sankcije.
Borelj je posle rasprave u Savetu EU o očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i funkcionalnosti državnih institucija, pozvao političke lidere u toj zemlji da preuzmu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odgovornost za očuvanje Ustava, kao i potpunog povratka u državne institucije i rešavanje otvorenih pitanja.

"U Evropi nema mesta za podeljenu BiH", poručio je Borelj, dodavši da na taj način politički lideri uskraćuju svojim narodima evropsku perspektivu.
"Oni koji rade u tom pravcu čine grešku. Sopstveni narod uskraćuju za naprednu, evropsku perspektivu i život", dodao je Borelj.
Istakao je da je Brisel spreman da iskoristiti sve raspoložive instrumente koje situacija zatraži, uključujući i sankcije.
Reč je o finansijskoj pomoći i restriktivnim merama, koje će se koristiti kao poslednja mera, rekao je Borelj.
"U svakom slučaju, više bismo voleli da se odvija dijalog i dogovor između strana kako bi se osigurale reforme i kako bi se mogli održati naredni izbori", zaključio je Borelj.
Prema njegovim rečima, ministri EU pružaju punu podršku specijalnom predstavniku Evropske unije, uz ocenu da i Brisel i Vašington rade na omogućavanju političkog dijaloga oko izbornih i ustavnih refromi koji bi trebalo da poprave funkcionalnost Federacije BiH, odnosno cele države.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.